Bekijk het origineel

Sterrenhemel in januari

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sterrenhemel in januari

3 minuten leestijd

il Het jaar 1988 belooft op sterrenij kundig gebied een interessant jaar te il worden. Twee planeten zullen bijj! zonder de aandacht trekken. Allerli eerst Venus, die de eerste helft van het jaar aan de avondhemel zal i schitteren en in de tweede helft 's il ochtends. Meer nog dan Venus is II Mars van belang. Ook die planeet is het hele jaar door te zien en wat i meer is: hij komt dichter bij de aarde dan de laatste zeventien jaar het geval is geweest! i! '1 Natuurlijk zullen ook Jupiter, Satur;| nus en Mercurius regelmatig te zien zijn. I Met name Jupiter zal eind van het jaar I hoog aan de hemel domineren in het sterij renbeeld Stier. • • Dit jaar verduistert de maan ook West ctrmus^^^ Noord maar liefst drie keer (!) de sterren der Pleiaden. In augustus verwachten we traditioneel de meteorenzwerm der Perseïden. Die zullen dit keer onder optimale omstandigheden kunnen worden waargenomen, omdat het maanlicht niet zal storen.

In 1988 zijn er twee zonsverduisteringen, die echter niet in Europa zichtbaar zullen zijn. De eerste, op 18 maart, is een totale verduistering, zichtbaar vanuit Indonesië.

In februari 1987 werd in het sterrenstelsel de Grote Magelhaense Wolk een supernova ontdekt, die de gemoederen van de sterrenkundigen nog steeds bezighoudt. Men verwacht juist in 1988 U>ix\ 'jACMTHONOeil Oost nieuwe mteressante waarnemmgen te kunnen doen, omdat het inwendige van de supernova zich dan zal vertonen. Vanuit onze streken is de supernova overigens niet zichtbaar.

Venus avondster

In januari 1988 is dê planeet Venus, net als in december 1987,'een fraaie verschijning aan de vroege avondhemel. We vinden de planeet zodra de zon ondergaat (en soms al eerder) boven de.zuidwestelijke horizon. Venus is de helderste "ster" aan het hele firmament. U kunt haar niet over het hoofd zien. In de tweede helft van de maand is, dichter bij de horizon dan Venus, de kleine planeet Mercurius zichtbaar. U kunt Mercurius even na zonsondergang opzoeken met een verrekijker, ••'ff'?"* •

Jupiter, Mars en Satumus

Al enige maanden vertoeft de grote planeet Jupiter aan de zuidelijke avondhemel in het sterrenbeeld Vissen. Ook in januari is dat nog het geval. Hij is wat minder helder dan Venus, maar wel een veel langer deel van de nacht zichtbaar en hij staat aan het begin van de avond hoog aan het firmament. De oranje planeet Mars is 's morgens

De sterrenhemel in januari rond 22.00 uur. Jupiter is zichtbaar in de Vissen in het zuidwesten. ,, Oost turcKunc CViiW(, rwEEUHCEH tenHoom Zuid

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Sterrenhemel in januari

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken