Bekijk het origineel

Stookolie voor kust geeft ware slachting onder watervogels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stookolie voor kust geeft ware slachting onder watervogels

Vogeldeskundige spreekt van grootste ramp in tien jaar

3 minuten leestijd

SCHARENDUKE Voor de kust van SchouwenDuiveland en Goeree-Overflakkee zijn sinds donderdagavond honderden vogels gevonden die met olie zijn besmeurd. Een groot deel van de vogels is al dood, de rest zit of ligt op het strand te sterven, aldus Simon 't Hart van het Nederlands stookolie-slachtofferonderzoek. Hij spreekt van een drama.

Gisteren heeft een groep vrijwilligers, samen met Rijkswaterstaat, nog levende vogels verzameld op het strand. Dat waren er gisteravond zo'n 150. Het grootste deel van de besmeurde vogels, negentien van de twintig dieren, ziet volgens 't Hart kans om ondanks de ellende voor zijn redders terug de zee in te vluchten. Onder de nu geborgen slachtoffers bevinden zich zeekoeten, futen, zwarte zeeëenden, alken, drieteenmeeuwen, gewone meeuwen en eidereenden, die momenteel langs de Nederlandse kust overwinteren.

Overbelast

De op Schouwen-Duiveland gevonden nog levende vogels worden zo snel mogelijk schoongemaakt in het vogelopvangcentrum Buth in BurghHaamstede, Maar omdat men daar de vele slachtoffers niet meer aan kan, zal een groot aantal bevuilde vogels met spoed naar het vogelasiel in Bergen (NH) worden vervoerd, aldus 't Hart. In de tien jaar dat hij met het Nederlands stookolie-slachtofferonderzoek langs de kust bezig is, heeft hij nog nooit zo'n slachting onder de vogels meegemaakt als nu.

Volgens Lia ten Hoorn van het vogelasiel De Mikke in Middelburg worden op Walcheren al vanaf maandag met olie besmeurde vogels binnengebracht. In het Middelburgse asiel was gisteravond al de 150 ste vogel gereinigd van olie. Al deze vogels leven nog en verkeren volgens Ten Hoorn in goede conditie dankzij het feit dat het nog niet gevroren heeft en de conditie van de vogels goed is.

De dieren hebben volgens Ten Hoorn geluk gehad omdat ze- door de harde wind van de afgelopen dagen op het strand zijn gewaaid. Normaal gesproken verdrinken ze omdat hun verenpak voor 100 procent is doordrenkt van de olie.

De zoek- en schoonmaakacties langs de stranden op Walcheren worden de komende dagen voortgezet.

Herkomst

De olie op de kust van Goeree is gistermorgen bij hoog water aangespoeld. Het strand is vervuild over een afstand van zes kilometer tussen Ouddorp en de Brouwersdam. Het gaat om een hoeveelheid van ongeveer 45 kubieke meter. De herkomst van de olie is vooralsnog onbekend. Het gaat vermoedelijk om stookolie. Rijkswaterstaat zal op het strand waarschuwingsborden plaatsen en de olie zo spoedig mogelijk laten verwijderen.

Nadat de kustwacht te IJmuiden 's morgens een melding had ontvangen is haar patrouillevliegtuig terstond op speurtocht gegaan, maar heeft op zee geen oliehoeveelheden van betekenis meer kunnen waarnemen. Alleen op de zandbanken voor de kust werden olieresten geconstateerd, aldus het ministerie. Ook elders langs de kust, ter hoogte van Ter Heijde en Wassenaar, zijn oliesporen gevonden.

Te water

Ook bij Wassenaar kwam volgens de politie van Den Haag een aantal vogels in de olie terecht. De dierenambulance die zich meteen naar de gevleugelde slachtoffers had gespoed, werd door het snel opkomende water verrast en stond er al gauw midden in aldus de politie. in, aldus de politie. De dierenliefhebbers zijn met een bootje de zee opgegaan om de vogels te redden.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Stookolie voor kust geeft ware slachting onder watervogels

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken