Bekijk het origineel

Irak valt Iraanse raffinaderij aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Irak valt Iraanse raffinaderij aan

Syrië zet bemiddeling voort

2 minuten leestijd

MANAMA - Irak heeft gezegd dat zijn vliegtuigen gisteren in het noordwesten van Iran, bij Tabriz, een olieraffinaderij hebben gebombardeerd. Iran heeft nog geen commentaar gegeven. Het was de eerste aanval op Iraanse industriële doelen in twee weken tijd.

Het is nog niet bekend hoe de aanval zal uitwerken op het door Syrië geïnitieerde onderhandelingsproces ter beëindiging van de Golfoorlog, dat na een maand vrucht lijkt af te werpen. Volgens Arabische diplomaten is Damascus erin geslaagd Iran te bewegen tot uitstel van een langverbeid offensief aan het zuidelijk front. Irak zou er van zijn kant mee hebben ingestemd de aanvallen op Iraakse olietankers te staken, hetgeen tevens een einde betekent aan Iraanse vergeldingsaanvallen op de neutrale scheepvaart.


De pogingen van Syrië om te bemiddelen tussen Iran en de zes landen van de Samenwerkingsraad voor de Golf werden gisteren voortgezet. De vice-premier van de VAE, sjeik Hamdan bin Mohammed, voert momenteel gesprekken met. zijn Syrische ambtgenoot Abdul-Halim Khaddam en minister van buitenlandse zaken Farouk al-Sharaa. Volgens het persbureau van de VAE, WAM, had sjeik Mohammed daarbij zijn waardering uitgesproken voor de inspanningen die Syrië zich getroostte om vrede in het gebied te brengen.


De president van de VAE, sjeik Zayed bin Sultan Al-Nahyan, heeft voorgesteld drie neutrale Arabische leiders voor overleg naar Irak en Iran te sturen en als Arabische landen garant te staan voor eventuele herstelbetalingen aan Iran.


Steun Egypte


Een hoge Egyptische regeringsfunctionaris heeft gisteren opnieuw Egyptische steun toegezegd aan de Arabische Golflanden in het licht van Iraanse dreigementen.


Parlementsvoorzitter Rifaat alMahgoub zei dat de Egyptische president Hosni Moebarak vanwege een overbezet programma niet naar Irak kon komen tijdens zijn rondreis langs Arabische Golflanden, die vandaag begint.


Al-Mahgoub zei dat zijn land zich tot taak stelde de landen in het gebied te beschermen „als onderdeel van de nationale veiligheid van Egypte".

Zie ook accent pagina 7: "Uitstel offensief nog geen teken dat Iran voor rede vatbaar is"

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Irak valt Iraanse raffinaderij aan

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken