Bekijk het origineel

Koersen Wall Street onverwacht gekelderd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Koersen Wall Street onverwacht gekelderd

Op twee na grootste koersdaling uit geschiedenis

3 minuten leestijd

NEW YORK — De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren fors onderuit gegaan. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen kelderde 140,59 punten tot 1911,31. Het betreft de op twee na grootste koersdaling uit de geschiedenis van Wall Street. Alleen op 19 oktober („Black Monday van 26 oktober vorig jaar leed de index grotere verliezen, respectievelijk met ruim 508 en 156 punten.

Het koersverlies volgt op vier dagen van herstel, waarbij de Dow Jones in het nog verse jaar een winst van 113 punten wist te boeken. Deskundigen schrijven de plotselinge val toe aan ongunstige berichten aangaande de Amerikaanse economie, die ook de dollarkoers en de obligatiekoersen aantastten, alsmede winstnemingen. In het laatste uur van de handel drukten verkoopprogramma's de Dow Jones in sneltreinvaart naar beneden.

Geruchten

Op Wall Street circuleerden geruchten dat het Amerikaanse handelstekort over november, dat volgende week zal worden bekendgemaakt, fors is tegengevallen. Er werd zelfs een bedrag van twintig miljard dollar genoemd, substantieel meer dan het handelstekort van ruim zeventien miljard dollar over oktober. Aan de optimistische verwachtingen van vice-president Johnson van de Fed, het centrale-bankenstelsel in de VS, werd blijkbaar weinig waarde meer gehecht.

Tegelijktijd doken berichten op dat het Amerikaanse begrotingstekort in 1989 waarschijnlijk 31 miljard hoger zal uitvallen dan het wettelijk vastgestelde plafond van 136 miljard dollar. Pet nieuws kwam van functionarissen van het Witte Huis, die hun voorspellingen baseerden op de huidige prognoses inzake het functioneren van de Amerikaanse economie.

Bovendien werd de bekendmaking van gunstig economisch nieuws, namelijk de daling van de Amerikaanse werkloosheid van 5,9 tot 5,8 procent in december, in het algemeen negatief opgevat. Hierdoor is een rentedaling op korte termijn niet te verwachten, zo werd geredeneerd, hetgeen juist nodig wordt geacht om de economie te stimuleren. Het gevolg was dat de obligatiekoersen sterk kelderden, hetgeen ook een forse weerslag had op de aandelenmarkt.

Dollar

In reactie op de pessimistische geluiden over de Amerikaanse economie moest de dollarkoers, die op de Europese wisselmarkten iets was aangetrokken, in New York weer terrein prijsgeven. Tegen het slot van de handel werd voor de "greenback" een koers genoteerd van 1,8435 gulden. , De koersdaling op Wall Street werd ingezet in de hoek van de "high-tech"-fondsen. De aankondiging van tegenvallende verkopen in het eerste kwartaal door het concern Tandem Computer was hier debet aan. Ook winstnemingen waren verantwoordelijk voor de teruggang.

De gestage koersval gedurende de gehele dag werd in het laatste uur van de handel versneld door het in werking treden van verkoopprogramma's. Vooral toen de Dow Jones onder de 2000-punten-grens dook, ging het snel bergafwaarts.

Uiteindelijk sloten 1501 fondsen lager in koers tegen slechts 200 koersstijgers. De omzet bedroeg 205 miljoen, beduidend meer dan de 176 miljoen verhandelde aandelen op donderdag.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Koersen Wall Street onverwacht gekelderd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken