Bekijk het origineel

POLITIEKE DISCRIMINATIE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

POLITIEKE DISCRIMINATIE

2 minuten leestijd

<br />

De gemeente Hilversum zal zich binnenkort voorde rechter moeten verantwoorden wegens discriminatie. Shell Nederland heeft bij de Amsterdamse rechtbank een civiele procedure aangespannen vanwege het besluit van het Hilversumse college van b en w om Shell bij voorbaat uit te sluiten van een contract inzake de levering van brandstoffen en smeermiddelen aan de gemeente.

Eind november vorig jaar liet het Hilversumse college weten dat Shell niet mee mocht dingen in de strijd om het nieuwe leveringscontract. Dit vanwege het feit dat het Shellconcern nog steeds zaken doet in Zuid-Afrika. Volgens Shell heeft geen enkele gemeente in Nederland zich tot dusver zo extreem opgesteld als Hilversum.

Dat is te meer opmerkelijk daar Hilversum geen gemeente is met een linkse raadsmeerderheid. De burgemeester is CDA. De PvdA bezet in het college van b en w slechts twee van de vijf wethoudersposten. Maar aangezien het CDA en zelfs een van de beide VVDwethouders overstag gingen, werd het Hilversumse collegebesluit met grote meerderheid genomen.

Het zal nog wel even duren voor de rechter in deze zaak een uit- , spraak zal doen. Ook via Raad van State en de minister van binnenlandse zaken wil Shell dit besluit aanvechten. Dat maakt de zaak er des te belangrijker om.

Vooral ter linkerzijde van het politieke krachtenveld heeft men vaak de mond vol van discriminatie. Onze grondwet verbiedt echter in het inmiddels veelbesproken eerste artikel ook discriminatie wegens politieke gezindheid.

Dat het Shellconcern in Zuid-Afrika zaken doet is volstrekt legaal. Alleen ten aanzien van nieuwe investeringen komt er mogelijk een wet die dat verbiedt. Ook dat is een ontwikkeling die we moeten betreuren, aangezien investeringen in Zuid-Afrika juist werkgelegenheid scheppen voor de zwarte bevolking en bijdragen aan een verhoging van hun welvaartsniveau.

Maar het feit dat Shell-Nederland onderdeel is van een wereldconcern dat ook in Zuid-Afrika zaken doet, kan voor Nederlandse gemeenten geen reden zijn om deze maatschappij bij voorbaat van leveranties uit te sluiten. Dat is politieke discriminatie. En het merkwaardigste is dat in Hilversum ook een wethouder van het CDA en van de VVD daarin zijn meegegaan.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

POLITIEKE DISCRIMINATIE

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken