Bekijk het origineel

Chirac: Voor mij mag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Chirac: Voor mij mag "de Muur" instorten

Honecker gewezen op „pijnlijke realiteit"

2 minuten leestijd

PARIJS — De Franse premier Jacques Chirac heeft gisteren tijdens een ontmoeting met de Oostduitse leider Erich Honecker de hoop uitgesproken dat de Berlijnse Muur zal instorten zoals de muren rond steden in de Oudheid. Hij noemde Berlijn het symbool van het huidige, verdeelde Europa en sprak in dat verband van „een pijnlijke realiteit".

Honecker brengt een officieel bezoek aan Frankrijk. Hij arriveerde donderdag. Chirac benadrukte dat vrede niet simpel een kwestie is van troepen en raketten tellen, maar „voortkomt uit de wil om barrières te slechten, contacten uit te breiden en uitwisselingen te bevorderen".

Honecker ging niet in op Chiracs uitspraak over de Berlijnse Muur. Hij zei te hopen dat zijn gesprekken met Franse regeringsleiders een bijdrage zouden leveren aan de voorkoming van een nucleaire confrontatie en aan de toekomstige ontwikkeling van opbouwende en vreedzame samenwerking „in het gemeenschappelijke huis Europa".

Raimond

Honecker had gisterochtend eerst een ontmoeting met minister van buitenlandse zaken Jean-Bemard Raimond, die hem opzocht in het Hotel de Marigny, het officiële gastenverblijf tegenover het presidentieel paleis. Hqnecker en Raimond spraken over ontwcipening in Europa en bilaterale kwesties. Daarna legde Honecker een krans op het graf van de onbekende soldaat bij de Are de Triomphe.

Donderdag voerde Honecker besprekingen met de Franse president Francois Mitterrand over vrede en ontwapening en de situatie in het Midden-Oosten, Afghanistan en Midden-Amerika.

Frankrijk en de Sowjet-Unic verschillen van mening over de verwijdering van korte afstandsrakcttcn in Europa. De Sowjet-Unic wil daar vaart achter zetten en de kwestie bespreken bij de Wecnse onderhandelingen over conventionele strijdmachten. Frankrijk, dat zelf over een kleine kernmacht beschikt, is huiverig voor nucleaire ontwapening omdat die het Westen te kwetsbaar zou maken. De Franse regering acht de tijd dan ook nog niet rijp voor onderhandelingen over ontmanteling van korte afstandsrakcttcn. Eerst moeten de strategische kernwapens met de helft gereduceerd worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Chirac: Voor mij mag

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 9 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken