Bekijk het origineel

Rome en ziekenhuizen na gesprek nog oneens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rome en ziekenhuizen na gesprek nog oneens

Geschil over reageerbuisbevruchting

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Er is na het gesprek zaterdag in Rome geen toenadering gekomen tussen de Vaticaanse congregatie van de geloofsleer en de ziekenhuizen van rooms-katholieke origine die tegen de wil van deze congregatie moderne voortplantingstechnieken zoals in vitro fertilisatie (reageerbuisbevruchting) en kunstmatige inseminatie toepassen. Dit zei prof. dr. J. J. A. Vollebergh, voorzitter van het Sint Radboudziekenhuis in Nijmegen, zaterdagavond bij terugkeer in Nederland.

Samen met de rector magnificus van de Katholieke Universiteit van Nijmegen en met vertegenwoordigers van rk-ziekenhuizen en universiteiten uit andere Westeuropese landen, had Vollebergh zaterdag in Rome een vier uur durend gesprek gehad met een delegatie van de congregatie voor de opvoeding en met kardinaal Ratzinger van de congregatie voor de geloofsleer.

Het gesprek was door de universiteiten en ziekenhuizen aangevraagd naar aanleiding van de instructie "Donum Vitae", die in februari 1987 door de congregatie van de geloofsleer was uitgevaardigd. In de betrokken ziekenhuizen met een rooms-katholieke identiteit wordt bij paren met vruchtbaarheidsproblemen moderne voortplantingstechnologie toegepast. De instructie "Donum Vitae" wijst deze technologie af.

De rector van de Nijmeegse universiteit, prof. dr. B. van lersel, noemde het een novum dat ziekenhuis- en universiteitsbesturen op hun eigen verzoek door Rome gehoord waren. Hij deelde mee dat in het gesprek in Rome de standpunten van zowel de ziekenhuizen/universiteiten als die van de congregatie verwoord zijn, waarbij een verschil van mening naar voren kwam.

Standpunten vergeleken

Prof. Van lersel zei dat er in het gesprek van de ziekenhuizen niet was geëist de huidige praktijk aan te passen aan "Donum Vitea".Er zijn alleen standpunten vergeleken. Van lersel verwachtte dat het gesprek een vervolg zou krijgen. Hij hoopte dat de rk-universiteiten en ziekenhuizen in de toekomst meer betrokken zullen worden bij het opstellen van ethische oordelen over dit soort zaken.

Tot nu toe is het gebruikelijk dat vanuit het Vaticaan particuliere deskundigen om advies wordt gevraagd. Hun advies blijft geheim. Rome zou er voordeel bij kunnen hebben, meende Van lersel, wanneer het de universiteiten en ziekenhuizen als instelling meer bij de opstelling van documenten op dit vlak zou betrekken. Er is bij de betrokken instellingen genoeg knowhow aanwezig. Wij hebben onze diensten aangeboden, aldus Van lersel.Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Rome en ziekenhuizen na gesprek nog oneens

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken