Bekijk het origineel

Eerste kadastrale pas handelt over Goes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eerste kadastrale pas handelt over Goes

Deel 1 in reeks over Zuid-Beveland

2 minuten leestijd

GOES — Burgemeester mr. W. Blanken van Goes ontving zaterdag in het museum voor Zuid- en Noord-Beveland de eerste Zeeuwse kadastrale pas uit handen van de voorzitter van de stichting Kadastrale Atlas Zeeland, drs. O. W. Hoogerhuis. De publikatie van de stichting is het eerste deel in de reeks Zuid-Beveland en behandelt de kadastrale gemeente Goes en Kloetinge. Tegelijkertijd opende de burgemeester in het museum de expositie "Anderhalve eeuw kadaster"

„Een uitgave van grote waarde", zo betitelde burgemeester Blanken het boek. Hij had respect voor de mensen die aan de totstandkoming van de atlas hebben meegewerkt. „Naast wetenschappelijk en historisch gebruik geeft de atlas een goed inzicht in de schaalvergroting van vooral de laatste decennia. We kunnen zien hoe de situatie 150 jaar geleden in onze gemeente was en hoe zij nu is", aldus burgemeester Blanken.

Hoogerhuis maakte bekend dat de tweede atlas de gemeente Veere zal bevatten. Deze zal komende zomer worden uitgegeven. Eind dit jaar volgt een atlas over de gemeente Hulst. Mocht blijken dat in Zeeland vraag is naar kadastrale atlassen, dan zal de stichting voortgaan met het uitgeven van atlassen.

Minuutplens

In de eerste atlas zijn de kaarten van Goes en Kloetinge opgenomen zoals die door de landmeesteres van het kadaster in de periode voor 1831 gemaakt zijn. Op deze kaarten, die Minuutplens worden genoemd en officieel een afmeting hebben van 104 bij 67 centimeter, zijn alle onroerende goederen ingetekend. Alle gronden, huizen, erven, wegen, waterlopen enzovoort hebben op de kaarten een eigen perceelnummer. ledere gemeente is ingedeeld in secties die bestaan uit verschillende kaarten.

Zo heeft Goes zeven kaarten en Kloetinge tien. Verder zijn in de atlas alle gegevens betreffende het onroerend goed vermeld die van belang waren om te komen tot de belasting heffing. Naast deze doelstelling was de oprichting van het kadaster bedoeld om rechtszekerheid te scheppen met betrekking tot eigendom en andere zakelijke rechten op onroerend goed. Naast een alfabetisch toegang op de eigenaren is een uitgebreide beschrijving over het waarom van het kadaster en over de gemeente Goes en Kloetinge in het algemeen beschreven.

De expositie in het museum geef een goed beeld van het werk van het kadaster alsmede de ontwikkelingen sinds 1832 tot heden. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een lesbrief verschenen. Deze is ontwikkeld door de dienst van het kadaster en de gemeentelijke archiefdienst van Goes.


Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Eerste kadastrale pas handelt over Goes

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken