Bekijk het origineel

Oman geïnteresseerd in F-100 en mijnenjagers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oman geïnteresseerd in F-100 en mijnenjagers

Smit-Kroes ziet kansen voor Fokker en Van der Giessen-De Noord

3 minuten leestijd

SCHIPHOL - Fokker is in de markt voor de levering DaS^S'dfgêSeiijke medevan Fokkcr-lOO-vIiegtuigen aan Oman, mede ten behoeve werking van de komnWijke marine,

van de luchtvaartmaatschappij Gulf Air, een samenwerkingsverband van verschillende Golfstaten, waarvan Oman nu het voorzitterschap bekleedt. Het gaat om de levering van twee van deze vliegtuigen. Een definitieve beslissing van Oman kan binnen afzienbare tijd worden verwacht. Het

sultanaat heeft eveneens belangstelling getoond voor de leve- daUa"ndefdaa'ï'do"'^^^^^^^^ ring van een aantal mijnenjagers door scheepswerf Van der ook in die landen is de aanschaf van Giessen-De Noord.

Dit heeft minister Smit van verkeer en waterstaat gisteren op Schiphol meegedeeld ;ia haar aankomst uit het sultanaat Oman, waaraan zij een bezoek van drie dagen bracht. Zij werd vergezeld door een delegatie uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Minister Smit was te gast bij de Omanitische minister van communicatie en transport. Al Harty. Met hem heeft de Nederlandse bewindsvrouw op het gebied van de luchtvaartbetrekkingen verder gesproken over een uitbreiding van de rechten van de KLM in Oman en de opleiding van Omanitische vliegers in Nederland. Aan de Nationale Luchtvaartschool in Beek (Zuid-Limburg) zijn nu al vijf Omanitische vliegers geschoold. Volgens directeur Veenman van de directietralningen van de Schreiner luchtvaartgroep, waartoe de Nationale Luchtvaartschool behoort, zullen mogelijk opnieuw vijf tot tien Omanitische aspirant-vliegers naar Beek komen voor hun complete vliegopleiding. die, ingeval een opdrachtgever van GN haast heeft en bovendien hetzelfde type mijnenjager heeft besteld als waarmee de koninklijke marine vaart, bereid is een of tvifee van haar mijnenjagers af te staan, kan de Nederlandse werf zeer snel leveren. schepen een keuzevraagstuk". Beslissingen over de aanschaf van mijnenjagers in Golfstaten worden volgens Van Dort ook vertraagd door de gedaalde olieprijzen als gevolg waarvan de Golfstaten inkomsten derven.

Zoals bekend hebben Saoedi-Arabië en Koeweit eerder ook al belangstelling getoond voor mijnenjagers, respectievelijk vijf of zes en twee tot vier, mogelijk eveneens te bouwen door GN. Hierdoor hangen er nu al orders voor de bouw van ten minste tien mijnenjagers voor Golfstaten boven de markt. Dit aantal kan nog oplopen indien ook Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, die met de eerder genoemde drie landen deel uitmaken van het op defensie gerichte samenwerkingsverband voor Golfstaten GCC, tot de aanschaf van mijnenjagers zouden overgaan. Dat zou passen in een vorige maand door de GCC-landen gemaakte afspraak om op het gebied van defensie nauwer te gaan samenwerken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Oman geïnteresseerd in F-100 en mijnenjagers

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken