Bekijk het origineel

Bedreigde kolonisten doden jonge Palestijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bedreigde kolonisten doden jonge Palestijn

Uitgaansverbod voor diverse kampen

3 minuten leestijd

JERUZALEM/WENEN - Twee Israëlische kolonisten hebben gisteren in het dorp Beitin op de bezette westelijke oever van de Jordaan een 16-jarige Palestijn doodgeschoten. De twee kolonisten, een leider van een joodse nederzetting en zijn lijfwacht, verklaarden dat zij zich bij een blokkade in Beitin, in de buurt van Ramallah, bedreigd voelden door een dertigtal Palestijnen die hun zouden hebben aangevallen met stokken en stenen.

Na een aantal waarschuwingsschoten vuurden de kolonisten met M-16 geweren op de benen van de Palestijnen, waarbij de zestienjarige jongen dodelijk werd getroffen. In de bezette gebieden zijn vrijwel alle volwassen kolonisten uitgerust met vuurwapens.

In de door Israël bezette gebieden heeft gisteren een meerderheid van de anderhalf miljoen daar woonachtige Palestijnen gehoor gegeven aan een oproep van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO tot een algemene staking van drie dagen. In veel plaatsen op de Westoever en de Gazastrook kwam het opnieuw tot botsingen tussen Palestijnen en het leger van Israël.

In Gaza, Hebron, Nabloes en OostJeruzalem bleef een groot deel van de Kantoren, winkels en bedrijven in verband met de stakingsoproep gefloten. Een militaire woordvoerder in Jeruzalem verklaarde echter dat veel palestijnen gewoon aan het werk zijn gegaan. In het oostelijke deel van Jeruzalem richtten Arabische demonstranten wegversperringen op. De Palestijnen vielen militairen aan met stenen en brandbommen en het leger antwoordde met traangas en rubberkogels.

Terughoudend optredenVoor het vluchtelingenkamp van Balata bij Nabloes was opnieuw een uitgaansverbod van kracht. Ook de bewoners van kampen op de Gazastrook mochten hun huizen niet verlaten. Volgens een bericht van de Israëlische radio, hebben de autoriteiten verhinderd dat televisieploegen opnamen zouden maken op de westelijke Jordaanoever.

Sinds het begin van de ongeregeldheden zijn volgens officiële Israëlische cijfers 29 Palestijnen (33 volgens een Palestijns persbureau) om het leven gekomen en liepen er 200 verwondingen op. Ongeveer duizend Palestijnen zijn de afgelopen weken gearresteerd. Ondanks deze getallen sprak premier Yitzhak Sjamir van een „terughoudend" optreden van de strijdkrachten. Hij voegde eraan toe dat die benadering niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd.Anarchie a la LibanonDe commentaren in de, Israëlische pers uiten in toenemende mate kritiek op het optreden van de veiligheidstroepen en het beleid van minister van defensie Yitzhak Rabin. Het dagblad Yediot Achranot schreef: „Het leger is nog ver verwijderd van een gepast antwoord op de problemen". De minister van defensie moest in het parlement toegeven dat de demonstraties „heftiger zijn dan wij aanvankelijk hadden aangenomen". Rabin dreigde eergisteren met harder optreden tegen de Palestijnen indien de rust niet binnen enkele dagen is teruggekeerd. „Het lijden van de bevolking zal daardoor worden vergroot", voegde hij eraan toe.VN-afgevaardigde Marrack Goulding kreeg in Jeruzalem van minister van buitenlandse zaken Sjimon Peres te horen dat de Gaza-strook dezelfde gewelddadige anarchie te wachten staat als Libanon, tenzij er een oplossing wordt gevonden waar Jordanië bij betrokken is. „Wij moeten kiezen tussen een Libanonisering of een Jordanisering van het gebied. Er is geen unilaterale oplossing voor het gebied. Een oplossing kan allen worden bereikt met Jordanië en de Palestijnen", zo citeerde woordvoerder Ehud Gol zijn minister.In Bagdad is de Militaire Raad van de PLO gisteren een speciale zitting begonnen over de situatie in de bezette gebieden, zo is in Irak bekendgemaakt. De Raad, waarin vertegenwoordigers zitten van alle bewapende Palestijnse verzetsbewegingen, omschreef de gebeurtenissen als „de grote opstand van het Palestijnse volk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Bedreigde kolonisten doden jonge Palestijn

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken