Bekijk het origineel

Irak heropent aanvallen op tankschepen in Golf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Irak heropent aanvallen op tankschepen in Golf

Pauze van tien dagen doorbroken

2 minuten leestijd

DUBAI - Irak heeft een itieuwe serie aanvallen op tankschepen geopend, na een pauze van tien dagen, waarin Syrië poogde te bemiddelen om een einde te maken aan de nu zeven jaar oude oorlog met Iran.

Scheepvaartkringen in de Golf bevestigden gisteren dat Irak in de voorgaande 24 uur twee tankschepen aanviel die voor Iran olieprodukten vervoeren. Het ruim 21.000 ton metende Cyprische tankschip United Venture vloog maandag in brand. Er vielen twee doden en een gewonde, terwijl zes van de dertig opvarenden worden vermist. Zondag werd de Khark 3 van bijna 281.000 ton getroffen, maar er vielen geen slachtoffers en er ontstond weinig schade.

December was tot dusverre de zwaarste maand in de zogeheten tankeroorlog. Er werden in totaal 25 tankschepen getroffen door Irak of Iran. Daarbij kwamen 24 zeelieden om.

Bemiddelingspoging

Minister van voorlichting Mohammed Salman verklaarde gisteren dat de Syrische bemiddeling een positief resultaat heeft gehad, het bevorderen van een dialoog tussen Teheren an de Arabische Golfstaten, die worden bedreigd door escalatie van de oorlog. „Wij zijn erin geslaagd Iran en de Golfstaten te bewegen tot een directe dialoog", zei hij. De Syrische bemiddelingspoging werd maandag toegejuicht door de Egyptische president, Hosni Moebarak, die gisteren in het kader van zijn eerste rondreis langs de Golfstaten naar Qatar vloog.

De Italiaanse minister van buitenlandse zaken, Oiulio Andreotti, heeft intussen verklaard dat er plannen zijn om een deel van de Italiaanse marinevloot uit de Golf terug te trekken.

Minister van defensie Valerio Zanone zou de plannen waarschijnlijk vandaag met de defensiecommissie van het parlement bespreken. Zanone heeft eerder gezegd dat het gevaar van mijnen in de Golf minder-is geworden, waardoor Italië en andere landen hun escortes voor koopvaardijschepen en tankers in de Golf kunnen verminderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Irak heropent aanvallen op tankschepen in Golf

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken