Bekijk het origineel

AI: Irak vergiftigde 40 Koerden met thulium

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

AI: Irak vergiftigde 40 Koerden met thulium

„Yoghurt-mengsel voor drie dodelijk"

2 minuten leestijd

LONDEN — Amnesty International heeft vandaag de Iraakse regering opgeroepen beschuldigingen te onderzoel<en dat de Iraakse geheime dienst verleden jaar 40 politieke tegenstanders heeft vergiftigd. Drie van de slachtoffers zouden daarbij zijn omgekomen.

Amnesty voert aan dat in een geval, op 24 november 1987, 10 personen ernstig ziek raakten na de consumptie van yoghurt die was aangelengd met een zwaar giftige thalliumverbinding, naar verluidt een rattenverdelgingsmiddel.

Drie van de slachtoffers stierven binnen enkele uren en de anderen moesten in Teheran in een ziekenhuis worden opgenomen. Drie overlevenden werden later voor verdere behandeling naar Londen overgevlogen.

De mensenrechtenorganisatie voert verder aan dat bij andere incidenten in oktober en in november vorig jaar tot 30 personen met thallium werden vergiftigd. De actie was gericht tegen leden van Koerdische groepen die een guerrilla-oorlog tegen de Iraakse regering van president Saddam Hoessein voeren. Het zou gaan om leden van de Patriottische Unie van Koerdistan en de Koerdistaanse Socialistische Partij van Irak.

De consul van de Iraakse ambassade in Londen, Arin Jadan, ontkent dat Irak Koerden heeft vergiftigd en zegt dat Amnesty zich heeft laten misleiden door bronnen in de Koerdische gemeenschap.

Symptomen

In het geval van de 24e november werd de yoghurt bereid door een vrouw, die er thans van wordt verdacht dat zij een Iraakse agente is. Een Britse arts, John Henry, die de drie overlevenden onderzocht, verklaarde dat hun symptomen ernstig waren en onder andere bestonden uit overgeven, koorts, zenuwaandoeningen en haarverlies.

Amnesty-woordvoerder Sean Stiles verklaarde dat de Iraakse regering kennelijk in 1980 voor de eerste maal vergif tegen politieke tegenstanders had gebruikt. Verzoeken van Amnesty om een regeringsonderzoek hadden indertijd geen effect.

Amnesty heeft Irak ook van de liquidatie van politieke gevangenen door ophanging, doodschieten, onthoofding en laten doodbloeden beschuldigd.

Naar verluidt worden de Koerdische guerrillastrijders financieel gesteund door Iran, dat sinds 1980 in oorlog met Irak is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

AI: Irak vergiftigde 40 Koerden met thulium

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken