Bekijk het origineel

DOOR H. H. J. VAN AS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

DOOR H. H. J. VAN AS

2 minuten leestijd

tentoonstellingen rond één bepaald meesterwerk.

Vóór Saenredam kwamen in de afdeling Oude Kunst al de anonieme Meester van Aix, Rembrandt en Titiaan aan bod. Het schilderij is na recente restauratie terug in het museum en het toont naast de Mariakerk links ook de Buurkerk en de Dom. Via een filmpje en een informatieve expositie krijgt men nu een aardig beeld van het leven en werk van Saenredam, de historie en de restauratie van deze olieverf op paneel (plm. 110 bij 140 cm). Een boekje (24 blz., veel foto's, 12,50 gulden) licht een en ander nog eens toe. Pieter kwam, ondanks zijn naam, niet uit Zaandam, maar werd in 1597 geboren als (de enige) zoon van graveur Jan Saenredam uit Assendelf t. geeft hij zo weinig en zo klein de personen weer: een paar spelende kinderen, pratende mensen, een beladen ezel. In Teyler's Museum te Haarlem bevindt zich een der uit 1636 daterende voorstudies van dit schilderij: een in inkt en waterverf uitgevoerde tekening van 35 bij 50 cm. De Mariakerk boeide deze kerkenschilder zeer, want in 1662 had hij al een aparte olieverf gewijd aan de westgevel ervan, thans inde Collectie ThyssenBomemisza te Lugano. Maar ook andere kerkruimten legde Saenredam gaarne vast: de Haarlemse St. Bavo, de Pieters- en de Janskerk te Utrecht, de St. Laurens in Alkmaar.

Navolgers vindt hij tot in onze eeuw toe: Henk Helmantels kerkinterieurs en het werk van de negentiende-eeuwse schilder Johannes Bosboom zijn niet goed denkbaar zonder de kunst van de in 1665 in Haarlem begraven Pieter Saenredam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

DOOR H. H. J. VAN AS

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken