Bekijk het origineel

Britse overheid beperkt promotie homo-relaties

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Britse overheid beperkt promotie homo-relaties

COC: Nieuwe aanval op homorechten

3 minuten leestijd

LONDEN — Het Britse Hogerhuis heeft gisteren een wet aangenomen die de gemeentelijke overheden verbiedt homoseitsualiteit te propageren of propaganda te steunen. Volgens een woordvoerder van de Engelse ambassade is het doel van deze wet de promotie van homoseksuele relaties door vooral de links-progressieve gemeenten stop te zetten. De homo-organisatie COC heeft tijdens een demonstratie voor de Engelse Ambassade geprotesteerd door de ambassadeur een brief aan te bieden.

Het propageren van homoseksuele relaties vindt volgens de ambassade vooral plaats op progressieve scholen. Zo wordt op een aantal scholen een leesboek gebruikt waarin homoseksuele relaties als normaal worden beschreven. Op diverse scholen wordt ook openlijk in positieve zin gesproken
over homoseksualiteit.

Verschuiving

In tegenstelling tot Nederland ziet men in Groot-Brittanië homoseksualiteit
nog niet als iets normaals", meent de woordvoerder van de ambassade.
„Wij vragen ons daarom af of het nodig is kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van zaken als homoseksualteit". De woordvoerderontkent dat deze wet inbreuk maakt op de rechten van de homoseksuelen.
„Het gaat hier over propageren, niet over informeren".
Ruim een jaar geleden is het zelfde wetsvoorstel ook aan de orde geweest. Het werd toen echter verworpen met het argument dat de wet „smadelijk verkeerd" uitgelegd zou kunnen worden, en onnodig was. De woordvoerder van de ambassade antwoordt desgevraagd dat deze
politieke verandering te maken heeft  met een  verschuiving van de Labourpartij naar het midden. „Men heeft
Ruim een jaar geleden is het zelfde wetsvoorstel ook aan de orde geweest. Het werd toen echter verworpen met het argument dat de wet „smadelijk verkeerd" uitgelegd zou kunnen worden, en onnodig was. De woordvoerder van de ambassade antwoordt desgevraagd dat deze politieke verandering te maken heeft  met een  verschuiving van de Labourpartij naar het midden. „Men heeft gemerkt dat extreem-linkse standpunten weinig steun meer vinden onder de bevolking. Vandaar de gematigde oppositie van Labour".

COC

Uit solidariteit met de Engelse homoseksuelen heeft het COC vrijdag met ongeveer twintig mensen gedemonstreerd bij de Britse ambassade. In een brief die overhandigd werd aan de ambassadeur protesteerde de vereniging tegen de wetgeving door te stellen dat het de homoseksuelen in Groot-Britannië onmogelijk wordt gemaakt te blijven leven zoals ze leven.
Ze worden weggedrukt uit de samenleving. Volgens Mart Simonse, bestuurslid
van het COC, is de wet een regelrechte aanval op de rechten van de homoseksuelen. „Omdat ze uiterst slordig gesteld is kan deze wet naar willekeur geïnterpreteerd worden. Homoseksuelen zijn nu helemaal op de
rechter aangewezen. Ik zie dit als discriminatie van een groep in de samenleving. Het is onbegrijpelijk hoe een beschaafd land als Engeland zulke
opvattingen kan hebben". Het persbericht van het COC spreekt over zeer geëmotioneerde vertegenwoordigers van Britse homo-organisaties die ontsteld waren „over de wijze waarop de wet door de wetgevende instanties is gejaagd". Op 15 december vorig jaar werd de wet door het Lagerhuis goedgekeurd en over twee weken is zij wet. 
 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Britse overheid beperkt promotie homo-relaties

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken