Bekijk het origineel

Nieuwe opleiding op oecumene gebaseerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nieuwe opleiding op oecumene gebaseerd

„Open Theol. Onderwijs loopt voorop"

3 minuten leestijd

UTRECHT - De stichting Open Theologisch Onderwijs (OThO) is gisteren in de openbaarheid getreden met een nieuwe theologische opleiding. Tijdens een persconferentie die door de stichting werd belegd, kenschetste voorzitter mr. J. A. Geukers de universitaire afstandsopleiding als „niet fundamentalistisch-indoctrinair, doch open en zoekend met anderen om een bijdrage te leveren aan het bevrijdingsproces waarin de diverse kerken en velen binnen en buiten de kerken momenteel zijn gewikkeld".

De opleiding van OThO bestaat uit twintig cursussen, die samenhangen maar ook afzonderlijk kunnen worden gevolgd. Voorlopig blijft het een opleiding op propaedeutisch niveau. De cursussen hebben daarom overwegend een inleidend karakter.Om deze nieuwe opleiding, die uitgaat van het principe van de Open Universiteit, mogelijk te maken, werkt OThO samen met vier universitaire instellingen: de Universiteit voor Theologie en Pastoraat (UTP) te Heerlen, de Theologische Faculteiten van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Rijksuniversiteit in Groningen , en de Nederlandse afdeling van de Universitaire Faculteit van de Protestantse Godgeleerdheid te Brussel. Aan deze universiteiten kan tevens de opleiding van OThO vervolgd worden. Zij erkennen de tentamens die door OThO worden afgenomen.

Oecumenisch

Door de samenwerking met zowel roomse als protestantse universiteit zal de inhoud van de opleiding volgens dr. H. M. Vroom, lid van de coördinatiecommissie van OThO, inhoudelijk verschillen van andere theologische opleidingen. „We zijn gedwongen tot oecumenische samenwerking. Dat betekent dat we meer moeten rekenen met andere opvattingen: het moet ruimer. Je kunt daarom zeggen dat OThO in zekere zin voorop loopt". Volgens de hoogleraar van de Vrije Universiteit wordt vandaag de dag gevraagd om oecumenische theologie. „Men zoekt naar een theologie die niet aan kerkelijke richting gebonden is, en die affiniteit heeft voor de ontwikkelingen in de wereld en de vragen die de mensen bezighouden". Tevens meent de stichting dat moderne theologie, zoals deze in haar opleiding naar voren komt, in staat is „muren die tussen christelijke denominaties bestaan, te relativeren, zelfs te slechten".

Reformatorisch

Allerlei autoriteit heeft afgedaan, aldus Vroom. Op de vraag of OThO de Bijbel dan nog wel als gezaghebbend aanvaardt, antwoordde hij dat men gezag niet van te voren vaststelt. „De Bijbel spreekt mensen aan, dan krijgt de Schrift gezag".

Hoewel OThO, in het kader van de openheid naar andere denkbeelden, in de toekomst misschien ook zal overgaan tot het organiseren van een cursus humanisme, ging dr. Vroom niet in op de vraag of er misschien ook ruimte is voor een cursus reformatorische theologie. „Wij staan ook in de reformatorische traditie en geven daar een eigen invulling aan. We denken dat dit de goede invulling is", aldus Vroom, die aan de Amsterdamse Vrije Universiteit doceert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Nieuwe opleiding op oecumene gebaseerd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken