Bekijk het origineel

Israël deporteert toch Palestijnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Israël deporteert toch Palestijnen

Sjamir: Preventieve maatregel

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Israël heeft gisteren vijf Palestijnen uit de westelijke Jordaanoever gedeporteerd naar de zogeheten veiligheidszone in Zuid-Libanon en hen daar vrijgelaten. Het deed dit ondanks de protesten van de VN-Veiligheidsraad, de Verenigde Staten en de EG-landen.

De deportatie van Palestijnen naar Libanon zal volgens Sjamir de betrekkingen van Israël met de Verenigde Staten niet nadelig beïnvloeden, ondanks de kritiek die het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken op de uitwijzing heeft geuit. Woordvoerder Redman van het State Department zei gisteren dat Washington de uitwijzing „diep" betreurt en beschouwt als een schending van de Geneefse Conventie.

Het over de grens zetten van de Palestijnen komt neer op een „preventieve sanctie", aldus de Israëlische premier. „Het is tevens de zwaarste straf die wij kunnen opleggen", zo zei hij. De eerste-minister voegde eraan toe te hopen dat de uitwijzing bijdraagt aan het herstel van de rust in de door Israël bezette gebieden.

De westelijke landen beschouwen de deportaties als een schending door Israël van de Geneefse conventie ter bescherming van de burgerbevolking in oorlogstijd. Deze conventie verbiedt uitwijzing van personen uit bezette gebieden.

Arrestaties

Het Internationale Rode Kruis in Geneve noemde de uitwijzing van de vier Palestijnen door Israël gisteren een schending van internationale conventies op het gebied van de mensenrechten. Jordanië reageerde met een oproep aan Amnesty International, het Rode Kruis en alle mensenrechtenorganisaties in het geweer te komen tegen de Israëlische maatregel. „Wij veroordelen de uitwijzing van mensen uit. hun eigen huizen naar plaatsen buiten de bezette gebieden", zo verklaarde de Jordaanse minister van de bezette gebieden. Marwan Doudin.

De PLO zei in haar veroordeling van de deportatie dat hieruit blijkt dat Israël het internationale recht volkomen naast zich neer legt. De vier uitgewezen Palestijnen reisden van de veiligheidszone naar Libanon en werden daar in verzekerde bewaring gesteld door het Libanese leger en de Syrische inlichtingendienst, zo werd vernomen uit brorinen van het Libanese leger.

De Israëlische politie heeft intussen vanochtend vroeg de Palestijnse hoofdredacteur Hanna Siniora en twee andere vooraanstaande Arabische journalisten aangehouden. Dit heeft zijn krant Al Fajr (de Dageraad) gemeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Israël deporteert toch Palestijnen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken