Bekijk het origineel

Vrijzinnige discussie over politiek en messiaans heil

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vrijzinnige discussie over politiek en messiaans heil

3 minuten leestijd

BAARN — Tussen de gereformeerde ethicus prof. dr. H. M. Kuitert, hoogleraar ethiek aan de VU, en prof. dr. D. Sölle, de 'befaamde' moderne theologe, momenteel hoogleraar aan het Union Theological Seminary in New York, vond op 22 september een discussie-interview plaats. Het onderwerp ging over de verhouding tussen kerk en politiek.

Kuitert is, zoals bekend, een warm voorstander van een strikte scheiding tussen kerk en politiek. De kerk kan alleen spreken van de boodschap van Gods heil. Zij moet weten dat er meer is dan politiek, zegt hij in het gesprek. Werken aan de bevrijding is volgens hem een wereldlijke aangelegenheid waar je geen christen voor hoeft te zijn. Het politieke heil is immers wat anders dan het messiaanse heil.

Vuile handen

Zodra het gaat om realisering van politieke middelen, dan komen de vuile handen te voorschijn en bevinden we ons in het rijk der wereld. Vanuit het evangelie kun je geen praktische politiek bedrijven, zo luidt de conclusie van Kuitert, bang als hij is voor vereenzelviging van christelijkheid met ideologie of politieke blauwdruk.

Sölle staat op dit punt diametraal tegenover Kuitert. Wat zou de opmerking van Kuitert: "politiek is toch niet alles" betekend moeten hebben, toen de treinen door naziDuitsland rolden? Voor haar zijn politiek en godsdienst steeds meer in elkaar gegroeid. „Ik zou vandaag willen zeggen: vertel mij wat uw politiek is en ik zeg u wat u met het Woord van God bedoelt". De criteria van de Geest van God zoekt Sölle in theologisch-politieke en niet puur religieuze criteria. Het puur-religieuze voert „naar sjoemelarij, naar opiumverkoop, maar niet naar verdieping van de waarheid".

Dogmatisch

De propagandiste voor een radicale politieke theologie wijst op het verheugende dat mensen tegenwoordig anders de Bijbel lezen. Zij nemen afstand van de dogmatische gewichtigheden ter wille van de praktische noodzakelijkheden. De bevrijdende werking van het Evangelie komt volgens haar openbaar „bij Gods lievelingskinderen, waartoe wij in Europa niet behoren, bij de armen".

De geest van God waart volgens haar rond in de Derde Wereld en bekeert mensen tot strijd voor de vrijheid en menselijke waardigheid. Zij verzet zich tegen de stelling van Kuitert dat de Bergrede zich niet politiek laat vertalen, omdat deze messiaans van opzet is. Zij zegt dat, toen miljoenen mensen de straat opgingen tegen de kernraketten, „een stukje Bergrede de straat is opgegaan".

Positie

De posities die beide theologen in nemen, zijn duidelijk. Kuitert toont zich  een voorstander van een geseculariseerde tweerijkenleer met een flinke dosis optimisme ten aanzien van het goede in de mens. Het goed zijn van de mens verdwijnt niet als het Christendom uitsterft, zegt hij De kennis van goed en kwaad kon volgens hem door Gods algemen openbaring tot stand en bestaat niet alleen in de kerk. Bij Sölle gaat theologie op in politiek, de strijd voor de bevrijding, vrede en gerechtigheid op aarde. Zij wijst op de moeder met vier kinderen woonachtig in een slum, voor wie politiek wel alles is.

Kuitert werpt haar dan tegen: Als het kind sterft, heeft u dan nog iets te zeggen tegen deze moeder? Beide posities vinden elkaar echter in een puur vrijzinnig omgaan met Schrift en Openbaring. Hun visie op spiritialiteit en de verhouding tot God gaat respectievelijk op in humaniteit (Kuitert) en politieke en sociale gerechtig heid (Sölle).

N.a.v.: "De politiek en de reserves van de kerk. Een vraaggesprek over politiek en messiaans heil"; door H. M. Kuitert en D. Sölle; uitgave Ten  Have/IKON, Baarn; 42 bladzijden, prijs 10 gulden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vrijzinnige discussie over politiek en messiaans heil

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken