Bekijk het origineel

„Jeugdtoerisme is een belangrijke leerschool tot zelfredzaamheid''

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Jeugdtoerisme is een belangrijke leerschool tot zelfredzaamheid''

Toeristisch Nederland: vervullen van jeugdige wensen is uitdaging

3 minuten leestijd

Het onderzoeksbureau Burke/Interview onderscheidt maar liefst vijf 'soorten' jongeren: burgerlijke jongeren (30 pet.), ik-gerichten (32 pet.), maatschappij-kritische jongeren (15 pet.), carrière-Zconsumptiegerichten (13 pet.) en tot slot 7 pet. autonomen.

De burgerlijken zouden zich onderscheiden door een positieve houding fen opzichte van trouwen en kinderen krijgen, ze hangen aan orde en gezag. Hun vakantie-instelling zal liggen in de sfeer van fietsvakanties met vrienden en Geen geld meer voor een overnachting in de jeugdherberg? Dan doe je toch gewoo

de afw.
vriendinnen, kamperen aan de kust, een pakketreis naar Spanje of met pa en ma mee op gezinsvakantie.

De meer ik-gerichten zijn volgens dat onderzoek een groep veelzijdige personen, gericht op zelf-ontplooiing, aandacht voor jezelf en het meemaken van nieuwe dingen. Deze jongeren vind je vaak in de wat oudere leeftijdsgroep. Ook hebben ze een meer dan gemiddelde opleiding.

Uitdaging

Mr. J. A. T. Cornelissen, algemeen directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT), beschouwt deze groep als uitdaging voor toeristisch Nederland: „Het is een uitdaging om aan hun wensen nu en in de nabije toekomst nog beter tegemoet te komen. Met name voor korte extra vakanties in eigen land moeten we voor hun heel veel te bieden hebben in cultureel of sportief opzicht. Zij zoeken nieuwe dingen, nieuwe uitdagingen, ook voor de besteding van hun vrije tijd". In de overige groepen zit volgens Cornelissen, toeristisch gezien, weinig muziek.

Het percentage jongeren dat op vakantie gaat, valt volgens de algemeen directeur, in vergelijking met de totale bevolking, op: „We zien dat de jongere vakantieganger steeds minder vaak met z'n ouders op stap gaat. De participatie. dus het deel van de jeugd dat per jaar met vakantie gaat, is hoog. Veel hoger dah het percentage van de totale bevolking (69 pet.). Van de jongeren participeert bijna 80 pet. Van de meisjes is dat zelfs 85 pet.".

Leerschool

Volgens mr. L. J. Meiresonne, directeur van de Stichting Recreatie, helpt reizen de persoonlijkheid ontplooien: „De ervaringen met reizen beginnen tegenwoordig op veel jongere leeftijd. Tijdens het kamperen zul je je moeten aanpassen aan de primitieve omstandigheden. Deze vorm van vakantie houden relativeert het belang van allerlei luxe voorzieningen. Maar het proces van ontdekken en eerst aarzelend en later met groeiend zelfvertrouwen je eigen weg zoeken, is er niet door veranderd. Het overwinnen van de schroom die hoort bij het verkennen van nieuwe dingen is een heel belangrijk aspect van het volwassen worden. Jongeren die hun eigen tochten voor

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

„Jeugdtoerisme is een belangrijke leerschool tot zelfredzaamheid''

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken