Bekijk het origineel

Loonmatiging nodig voor groei banen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Loonmatiging nodig voor groei banen

Lagere belastingen vergroten effect

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Indien wordt afgestapt van (verdere) loonmatiging en de werkloosheid niet nóg intensiever wordt bestreden, zal het aantal werklozen tot 1995 nauwelijks dalen.

Alleen matiging van de lonen is echter niet voldoende voor groei van de werkgelegenheid. Groei van de marktsector is van groot belang. Die is echter in sommige gevallen rechtstreeks afhankelijk van een goede infrastructuur, bij voorbeeld op het gebied van de telecommunicatie. Investeringen in de infrastructuur zijn dan ook een belangrijke voorwaarde om werkgelegenheid te scheppen.

Dit schrijft de Organisatie voor Strategisch Marktonderzoek (OSA), een door het ministerie van onderwijs in het leven geroepen adviesorgaan over arbeidsmarktvraagstukken, in een vanmorgen verschenen rapport over arbeidsmarktvooruitzichten. De OSA publiceert dit elke twee jaar. In het rapport wordt onderzoek naar de arbeidsmarkt vertaald naar te voeren beleid.

Een beperkte verlaging van het minimumloon voor volwassenen heeft volgens de OSA geen aantoonbare invloed op de werkgelegenheid. Verlaging van het minimumjeugdloon daarentegen leidt weliswaar tot grotere werkgelegenheid voor jongeren maar die zullen voor een deel 9ii,dere werknemers vervangen. Eén lagere werkloosheidsuitkering, waardoor volgens sommigen een werkloze harder op zoek gaat naar een baan, heeft vermoedelijk niet dat gewenste effect.

Lagere belastingeft vergroten de effectiviteit van de loonmatiging: de koopkracht blijft op peil. Bezuinigingen bij de overheid en lastenverlich-. ting voor de burger, met als doel de: loorikosten te mafigen, pakkan eerder! ongunstiger dan gunstig uit voor dcj werkgelegenheid, aldus de OSA. i Scholing heeft een grote betekenis waar het gaat om langdurig werklozen weer te laten beginnen. Voor een derde van hen is het nog maar de vraag of scholing alleen helpt, voor arbeidsbemiddeling moet meer aandacht komen. Daarnaast zullen loonkostensubsidies noodzakelijk blijven om het stigma dat op hen rust te doorbreken. 
 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Loonmatiging nodig voor groei banen

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken