Bekijk het origineel

Partijen steunen Chirac en Barre in kandidatuur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Partijen steunen Chirac en Barre in kandidatuur

Beiden dingen naar presidentschap

2 minuten leestijd

PARIJS - Premier Jacques Chirac en oud-premier Raymond Barre hebben tijdens de weekwisseling, zoals de verwachting was, de toestemming van hun partij gekregen om naar het presidentschap te dingen. De verkiezingen voor de hoogste post in het land vinden over drie maanden plaats.

In Bourget bij Parijs gaf gisteren de Rassemblement pour la République (RPR), de uit het gauUisme voortgekomen conservatieve partij, haar volledige steun aan de man die haar in 1976 oprichtte, Jacques Chirac.

Chirac zei in een rede dat hij als hij gekozen zou worden van Frankrijk de leidende natie van West-Europa zou maken. Hij gaf zich er tot het einde van de eeuw de tijd voor.

Er zouden er zijn die dit een krankzinnig idee' vonden, aldus de huidige premier, „maar de geschiedenis is niet met degenen die niet eerzuchtig zijn".

Chirac viel niet rechtsstreeks president Frangois Mitterrand aan omdat hij nog steeds niet heeft gezegd of hij zich herkiesbaar stelt -tenslotte "cohabiteert" hij met hem- maar hij kreeg wel een open doekje toen hij er een snerende opmerking over maakte.

Republikeinse Partij

Zaterdag plaatste de Republikeinse Partij (PR) zich achter de kandidatuur van haar kandidaat voor het presidentschap, Raymond Barre, premier onder president Valcry Giscard d'Estaing. Barre kreeg weliswaar 93,92 procent van de stemmen, maar daarbij heerste een sfeer van berüsting, die eraan herinnerde dat voor de militanten in de partij hiin man, Frangois Léptard, minister van cultuur in het kabinet-Chirac, eigenlijk kandidaat behoorde te zijn.

Barre maakt op 8 februari officieel zijn kandidatuur voor de opvolging van Mitterrand bekend.

Volgens Michel Rocard, een van de leiders van de socialistische partij die zelf ook presidentiële ambitie heeft, zal Mitterrand in maart meedelen of hij herkiesbaar is of niet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Partijen steunen Chirac en Barre in kandidatuur

Bekijk de hele uitgave van maandag 25 januari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken