Bekijk het origineel

Katwijkse politie heft wijkdiensten op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Katwijkse politie heft wijkdiensten op

Om andere taken te kunnen uitvoeren

3 minuten leestijd

KATWIJK - De Katwijkse politie zal met ingang van 1 maart de activiteiten van het team wijkagenten beëindigen. Het team, bestaande uit vier hoofdagenten, wordt belast met gewone surveillance-taken door de gehele gemeente. Burgemeester Bos en korpschef mr. P. B. N. de Jong lichtten tijdens een persconferentie gistermiddag het gewijzigde politiebeleid toe.

De korpsleiding moest tot deze „harde maatregel" besluiten om de andere politietaken naar behoren te kunnen blijven uitoefenen. „De minimale bezetting die voor de dag- en nachtdienst vereist is, wordt anders niet gehaald", aldus De Jong. Slechts één agent zal het contact met hulpverlenende instanties blijven aanhouden.

De Jong gaf te kennen dat de onregelmatigheidsregeling en de arbeidstijdverkorting de agenten zwaar op de maag liggen. De uren worden in de dagdienst gecompenseerd. Het verloop binnen het korps is volgens de commissaris „groter dan verwacht". Het werven van nieuwe krachten verloopt „erg stroef".

Volgens burgemeester Bos staat de sterkte van het Katwijkse korps al enige jaren onder druk door de bezuinigingsmaatregelen van het Rijk. Om de politiebegroting 1988 sluitend te maken, moest de sterkte van het korps noodgedwongen worden teruggebracht van 63,3 naar 61,9 mensen.

Uitbesteden

De Katwijkse politie zal in het algemeen tijdens de dag- en nachtdiensten met „iets minder" personeel gaan werken. De bezetting tijdens de nachtdienst wilde De Jong om veiligheidsredenen niet bekendmaken. Hij verklaarde het „verrassingselement" er niet aan te willen ontnemen.

Bij bepaalde evenementen zal* de politie bekijken of zij over voldoende mensen beschikt om ze al of niet te begeleiden. In sommige gevallen zullen de vergunningvragers -bij voorbeeld tijdens de avondvierdaagsezelf voor toezicht moeten zorgen. Daarnaast overweegt men maatregelen om de strandpolitie in te krimpen. De korpschef gaf in overweging „dergelijke zaken uit te besteden aan particuliere beveiligingsdiensten". Intern heeft het Katwijkse korps de verzorging van arrestanten ook uitbesteed, aldus De Jong. De beveiligingsdiensten zouden de politie nuttige informatie ter beschikking kunnen stellen, meende de Katwijkse korpschef.

Grote zorgen

Verleden week vorderde het Soedanese leger twintig vrachtwagens die het CART (Gecombineerd hulpverleningsteam) gebruikte voor de distributie van voedsel in en rond Juba. Hulpverleners die niet met name genoemd wilden worden, maken zich daar grote zorgen over.

„De opdracht kwam van het militaire bevel in Juba en had de instemming van de gouverneur van Juba, wat tevens inhield dat de opdracht uit Khartoem kwam", aldus een functionaris. De hulpverleners vermoeden dat de vrachtwagens gebruikt worden voor een offensief van het leger om Kapoeta in te nemen, een stad bij de grens met Kenia die in januari in handen kwam van het SPLA.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 februari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Katwijkse politie heft wijkdiensten op

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 februari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken