Bekijk het origineel

Nicaragua voert steun aan Salvadoriaanse guerrilla op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nicaragua voert steun aan Salvadoriaanse guerrilla op

^Peralta zendt brief met onthullende details aan Verenigde Naties

4 minuten leestijd

MANAGUA - Nicaragua zou de laatste tijd de steun aan de communistiscfie guerrillabeweging FMLN in El Salvador aanzienlijk hebben opgevoerd en daarmee de bepalingen van de afgelopen zomer gesloten Middenamerikaanse vredesovereenkomst hebben geschonden.

Deze beschuldiging heeft de Salvadoriaanse minister van buitenlandse zaken, Peralta Aceveco, onlangs geuit in een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Opmerkelijk in zijn brief zijn de vele details. De brief begint met een beschrijving van de verschillende opleidingsfaciUteiten die Salvadoriaanse guerrilla's in El Salvador hebben. „Het opleidingscentrum voor commandanten van het FMLN bevindt zich in een gebouwencomplex van bataljon 30/10 van het leger van het Sandinistische Front voor Nationale Bevrijding (FSLN) en hun instructeurs zijn van Russische herkomst".

„Bovendien beschikt het FMLN op Nicaraguaanse bodem over een trainingsschool voor overlevingstechnieken die de naam "Carlos Arguero" draagt".

De brief onthult verder dat het FMLN sinds vorig jaar juni over twee vliegtuigen in Nicaragua besciiikt. Deze vliegtuigen worden voor militaire operaties in El Salvador gebruikt. De sandinistische regering geeft leden van het FMLN zelfs geld voor het volgen van opleidingen in het buitenland. De tot het FMLN behorende "Revolutionaire Arbeiderspartij van Midden-Amerika" (PRTC) heeft een belangrijke vertegenwoordiging aan de oude straat naar León, ter hoogte van kilometer 18 tot 20. Het opperbevel van het "Volksbevrijdingsleger" (FL) bevindt zich eveneens in Nicaragua en wel in het dorpje La Esperanza.

De Salvadoriaaanse guerrilla's beschikken verder over een radiocommunicatiesysteem waarmee berichten aan de verschillende guerrillafronten in El Salvador worden doorgegeven. Dit systeem bevindt zich in een commandocentrale van de guerrilla's vlak bij de ingang van de politieschool van Managua. Ook bevindt zich zo'n radiocommunicatiesysteem in het kleine paleis aan de weg naar Massaya, ter hoogte van kilometer 13. In dat paleisje woont guerrillaleider Shafick J. Handal. Andere guerrillaleiders blijken eveneens over ruime woningen in Nicaragua te beschikken en de ligging van deze woningen wordt in de brief van minister Peralta gedetailleerd beschreven.

De brief zegt even verder dat de sandinistische regering boeken met geheime codes aan de Salvadoriaanse guerrilla's beschikbaar stelt. De kantoren van de belangrijke guerrillazender Radio Venceremos bevinden zich op de berg Cosiguina alsmede in een huis met twee verdiepingen in een buitenwijk van de Nicaraguaanse stad Las Pahnas.

Wapentransporten

Wapentransporten vinden regelmatig plaats. President Ortega van Nicaragua heeft overigens zelf toegegeven dat de Salvadoriaanse guerrilla vanuit Nicaragua van wapens zijn voorzien. Dit zei hij ook in een interview dat de Mexicaanse krant Excelsior op 24 juni 1987 publiceerde.

Er zijn twee belangrijke aanvoerwegen voor wapens vanuit Nicaragua. Ten eerste via de monding van de Lempa-rivier, het eiland Montecristo, het strand van Espiho in Usulutón; bovendien nog het strand van El Cucu in San Miguel. Ten tweede de kust bij Jucuarén, die in het noorden aan de oorlogszone grenst.

Sinds september vorig jaar zouden er vanuit Nicaragua zeven wapentransporten ten behoeve van guerrilla in El Salvador hebben plaatsgevonden.

De brief van minister Peralta bevat nog tal van andere details over steun die vanuit Nicaragua aan Salvadoriaanse guerrilla's wordt gegeven. Die steun is al begonnen kort nadat de communistisch georiënteerde sandinisten in 1979 aan de macht kwamen. Aanvankelijk ontkenden de sandinistische leiders dat zij het verzet in El Salvador steunden. Maar de machthebbers in Managua werden enkele jaren geleden in verlegenheid gebracht toen leden van het Amerikaanse Congres, die gesprekken met leden van de sandinistische regering voerden, voorstelden de plaats aan te wijzen waar de Salvadoriaanse guerrilla's in Managua opleidingsfaciliteiten hadden. Een van de congresleden deed toen aan een sandinistische minister, die tevoren alles categorisch had ontkend, het voorstel: „Zullen we u er even heenbrengen?" De betrokken minister deed er daarop het zwijgen toe.

Geen moeite

Thans doet de sandinistische regering geen enkele moeite te ontkennen dat er in het verleden „wel eens" steun aan de Salvadoriaanse guerrilla is gegeven. Die steun zou volgens Managua inmiddels zijn beëindigd. De Nicaraguaanse bemoeienissen met de guerrillastrijd in El Salvador vormde een van de belangrijkste overwegingen van de Amerikaanse regering om steun te verlenen aan de Nicaraguaanse contra's.

Of die steun daadwerkelijk effect heeft gehad, is de vraag. Vast staat wel, dat Nicaragua met de wapenzendingen die na augustus jongstleden plaatshadden, de Middenamerikaanse vresdesovereenkomst heeft geschonden, al wordt daarover wel minder ophef gemaakt dan over schendingen door bij voorbeeld Honduras of over de Amerikaanse steun aan de contra's.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 februari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Nicaragua voert steun aan Salvadoriaanse guerrilla op

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 februari 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken