Bekijk het origineel

Geruchten over vele arrestaties in Tibet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geruchten over vele arrestaties in Tibet

Opstand tegen Chinese bewind herdacht

2 minuten leestijd

CHENGDU — De Chinese politie heeft gisteren in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa op grote schaal gepatrouilleerd. Het Chinese persbureau Xinhua meldde dat de situatie in Lhasa gisteren normaal was en dat 100 vooraanstaande Tibetanen tijdens een bijeenkomst de rellen van afgelopen zaterdag hebben veroordeeld. Volgens mededelingen van buitenlanders zijn er echter sinds zaterdag honderden arrestaties verricht en ging dit ook gisteren nog door.

Volgens de Amerikaanse toerist Benjamin Watson, die Tibetaans spreekt, schatten de Tibetanen zelf dat er 300 arrestaties zijn verricht. Een Tibetaan uit Nepal, die na de onlusten van zaterdag naar Chengdu in China is gereisd, spreekt over 500 arrestaties.

Zaterdag waren honderden Tibetaanse monniken en leken in Lhasa de straat op gegaan. Ze bekogelden de politie met stenen en staken overal vuren aan. Daarbij zijn volgens Chinese mededelingen twee mensen om het leven gekomen, een politieman en een Tibetaan. Buitenlanders in Lhasa raamden het aantal doden op acht, maar Watson zei gisteren dat veel Tibetanen volhouden- dat er 24 doden zijn gevallen, onder wie drie politiemensen. De Chinese autoriteiten hebben journalisten verboden zich deze week in Lhasa op te houden.

Watson zei dat hij van veel mensen heeft gehoord dat familieleden zijn gearresteerd eti dat de arrestaties gisteren onverminderd doorgingen. Gisteren werd de opstand van de Tibetanen tegen het Chinese bewind in 1959 herdacht, maar er hebben zich voorzover bekend geen grootschalige ongeregeldheden voorgedaan.

Ontvoering

op 10 maart 1959 trokken duizenden Tibetanen naar het paleis van de Dalai Lama, toen geruchten de ronde deden over een op handen zijnde ontvoering van de 'god-koning' door het Chinese leger. Een week later vluchtte de Dalai Lama met 100.000 volgelingen naar India over het Himalaya-gebergte. Drie dagen daarna kwam het leger en sloeg de opstand na een bloedige strijd neer.

De Dalai Lama riep gisteren vanuit zijn balhngsoord in Dharamsala in noord-India de Tibetanen in de hele wereld op om. eer te betuigen aan „de moed van onze broeders in Tibet die de straat' op zijn gegaan om aandacht te vestigen op hun lijden onder het Chinese koloniale gezag".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 maart 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Geruchten over vele arrestaties in Tibet

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 maart 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken