Bekijk het origineel

Olieprijzen trekken aan door geruchten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Olieprijzen trekken aan door geruchten

OPEC zou op punt staan in te grijpen

3 minuten leestijd

LONDEN — De prijzen van ruwe olie op de internationale markten zijn gisteren verder aangetrokken op grond van aanhoudende speculaties over een ingrijpen van de OPEC (Organisatie van Olie-Exporterende Landen) ter ondersteuning van de prijzen.

In Londen werd legen het slot van de handel voor Brent-olie, de toonaangevende oliesoort uit het gelijknamige Britse Noordzee-veld, een prijs genoteerd van 15,45 dollar per vat (van 159 liter) voor directe levering, ruim een halve dollar hoger dan de slotprijs van 14,90 dollar op vrijdag.

Dubai-olie uit het Midden-Oosten voor levering in mei boekte een winst van 35 dollarcent tot 13,80 dollar per vat. West Texas Intermediate, de belangrijkste Amerikaanse oliesoort, voor levering in april ging met 55 dollarcent omhoog tot 17,00 dollar per vat.

De geruct>tca_Qver een mogelijke prijsondersttunendè~D!*6€-actie werden eind vorige week aangewakkerd, toen de Nigeriaanse olieminister Rilwanu Lukman, tevens voorzitter van het ohekartel, aankondigde vandaag een persconferentie te houden. Hoewel de inhoud hiervan vooralsnog niet bekend is, heeft de markt deze aankondiging opgevat als signaal van een komende gecoördineerde OPECactie om de prijzen te ondersteunen en de markt te stabiliseren.

Grote vraag

De olieprijzen kregen ook wind in de rug van een sterk vergrote vraag naar West Texas Intermediate voor levering in april in verband met het aflopen van termijncontracten op de Newyorkse goederenmarkt vandaag. Ook gewelddadigheden in de Golf, waar dit weekeinde zware schade werd toegebracht aan een olieterminal op het Iraanse eiland Kharg en aan twee tankers, hadden een prijsopdrijvend effect.

De Saoedische minister van olie, Hisham Nazer, heeft verklaard dat de olieprijzen weer zullen opveren als de OPEC-landen zich houden aan de produktie-afspraken en afzien van het aanbieden van olie met korting in een toch al zwakke markt. In kringen van de olie-industrre wordt juist ook 's werelds grootste olie-exporteur beticht van het geven van prijskorting, maar Nazer ging hier niet op in.

Soebroto weg

Op het vertrek van de Indonesische olieminister Soebroto zijn tot dusver weinig reacties gekomen. Soebroto, voormalig OPEC-voorzitter en een internationaal gerespecteerd man, werd gisteren vervangen door Ginandjar Kartasasmita. De wissehng van de wacht maakte onderdeel uit van een algemene kabinetswijziging door president Soeharto. Soebroto, wiens vertrek niet als een verrassing kwam, was niet voor commentaar bereikbaar.

Deskundigen verwachten geen al te grote veranderingen in het Indonesische oliebeleid. Soebroto heeft altijd een vrij gematigd beleid gevoerd, al nam hij de laatste weken wat hardere standpunten in en dreigde hij dat zijn land zich niet langer zal houden aan de produktie-afspraken, indien andere OPEC-landen doorgaan met het overschrijden van hun produktieplafond en het aanbieden van olie met korting.

Ginandjar, die tot gisteren voorzitter van de raad voor coördinatie van investeringen was, zal deze lijn waarschijnlijk voortzetten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 maart 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Olieprijzen trekken aan door geruchten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 maart 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken