Bekijk het origineel

Ethiopië en Somalië halen banden aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ethiopië en Somalië halen banden aan

Na twee jaar doorbraak in vredesoverleg

3 minuten leestijd

ADDIS ABEBA/DEN HAAG - Ethiopië en Somalië zullen weer diplomatieke betrekkingen met elkaar aangaan. Daarnaast zijn zij overeengekomen troepen aan hun grens terug te trekken, oorlogsgevangenen uit te wisselen en een eind te maken aan wederzijdse „ondermijnende acties", aldus het Ethiopische persbureau ENA gisteren.

De doorbraak in de vredesbespre- kampen. De anderen leven ongeorgakingen, die de twee Oostafrikaanse niseerd. landen in januaria 1986 begonnen, werd vorige week tijdens overleg op hoog niveau bereikt in de hoofdstad Mogadishoe van Somalië, aldus ENA.

Het persbureau vermeldde echter niet of de twee landen het eens zijn geworden over een regeling voor hun strijd over het grensgebied Ogaden. De Ogaden-woestijn wordt bestuurd door Ethiopië. Er wonen echter hoofdzakelijk etnische Somaliërs.

Sinds de Ethiopische verovering van dit gebied in 1891, zijn.er herhaaldelijk grensincidenten geweest. In 1977 voerde Somalië een mislukte oorlog met Ethiopië om de Ogaden. Als gevolg hiervan en door de grote droogte in de jaren zeventig zijn, naar schatting van de Verenigde Naties, 1,3 miljoen mensen vanuit de Ogaden naar Somalië gevlucht. Circa 600.000 mensen (hoofdzakelijk vrouwen en kinderen) verblijven er in

De twee landen begonnen in januari 1986 vredesbesprekingen. Het vredesoverleg werd vorige maand nieuw leven ingeblazen toen president Mohamed Siad Barre van Somalië en zijn Ethiopische ambtgenoot, Mengistoe Haile Mariam, elkaar tijdens een regionale topontmoeting in Djibouti spraken.

Politieice waarnemers merken op dat de doorbraali op een moment komt dat de marxistische regering in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba onder toenemende druk is komen te staan door de activiteit van de opstandelingen in het noorden van het land. Deze activiteit heeft de laatste weken geleid tot heviger gevechten tussen regeringstroepen en rebellen in het noorden van Ethiopië. Volgens diplomaten uit het Westen in Addis Abeba bedreigen deze gevechten de hulpverlening aan miljoenen mensen die honger lijden. De Belgische luchtmacht heeft haar in december begonnen hulpvluchten in Eritrea voorlopig opgeschort, werd gisteren in de hoofdstad vernomen.

„Ergste gevechten"

De diplomaten hebben het over de „ergste gevechten in ruim tien jaar". Na het verlies van een aantal strategische steden in de provincie Eritrea, die het zwaarst door de honger getroffen wordt, heeft de marxistische regering volgens de berichten een groot offensief ingezet.

De diplomaten zeiden dat de vliegvelden in Eritrea en Tigre in de laatste weken als gevolg van troepenbewegingen „bijna alleen nog door militaire vliegtuigen zijn gebruikt". De weg van de Eritrese provinciale hoofdstad Asmara naar Mekelle, waaraan distributiecentra van levensmiddelen liggen- en die daarom vitaal is voor de hulpverlening, is afgesneden.

Sinds het begin van de nieuwe, ernstige hongersnood in de herfst hebben de Eritrese rebellen voedselkonvooien overvallen, graan vernietigd en buitenlandse hulpverleners ontvoerd.

In totaal worden in Ethiopië ruim 6 rniljoen mensen met de hongerdood bedreigd, de meesten in Eritrea en Tigre. De rebellen in Eritrea vechten sinds 25 en de rebellen in Tigre sinds 10 jaar voor zelfbestuur, los van Addis Abeba.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Ethiopië en Somalië halen banden aan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken