Bekijk het origineel

Ferdie E. bereidde ontvoering gedurende een jaar voor

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ferdie E. bereidde ontvoering gedurende een jaar voor

Openbaar ministerie gelooft nog niet in eenmansactie

4 minuten leestijd

HAARLEM - Ferdie E. is al in 1986 begonnen met de voorbereiding van de ontvoering van Gerrit-Jan Heijn. In dat jaar kocht hij in België het geweer waarmee hij Heijn vermoordde. Ook zocht hij in dat jaar de plaats uit waar hij Heijn vorig jaar september begroef.

Verder informeerde hij bij een Audi-dealer -Heijn reed in zo'n auto- naar de werking van de sloten. Ook schafte hij plastic aan, tape, een spade en cassettebandjes, waarop Heijn later teksten moest inspreken. Op de Veluwe stal hij een Fiat Uno, die hij van valse kentekenplaten voorzag. Ook maakte E. kistjes waarin hij het losgeld wilde bewaren.

Nadat de verdachte Heijn van het leven had beroofd, begon hij met de afpersingshandelingen. De dertien brieven die werden verstuurd heeft E. zelf opgesteld in zijn woning, zo heeft hij volgens Muntingh verklaard. In de brieven werd gesuggereerd dat Heijn nog in leven was en dat hij mogelijk naar het buitenland zou worden gebracht. E. heeft de overdracht van het losgeld (27 november) geregisseerd vanuit een serviceflat in Heelsum, waar zijn ouders wonen.

De politie kwam de verdachte op het spoor omdat hij losgeld had uitgegeven. Dat is ongeveer tien keer gebeurd. De eerste keer dat E. losgeld uitgaf was vlak voor Sinterklaas. Het ging om briefjes van 250 en 100 gulden. Nadat E. enige tijd was geobserveerd en de politie niet meer het vermoeden had dat hij haar naar eventuele andere betrokkenen of de plaats waar Heijn mogelijk verborgen werd zou leiden, volgde vlak na Pasen de inval in diens woning in Landsmeer.

Geluk

Ferdie E. heeft volgens Muntingh „een forse dosis geluk" gehad dat hij zo lang ongemerkt zijn gang kon gaan. Hij was weliswaar goed voorbereid, maar heeft toch niet alles kunnen voorzien, zo meent de hoofdinspecteur. Uit de observaties van E. bleek dat hij weinig contacten had en min of meer geïsoleerd leefde.

Op het eerste bandje dat de ontvoerder aan de familie stuurde, heeft Gerrit Jan Heijn onder andere verklaard: „Ik ben ontvoerd en in goede gezondheid". In dit bandje is volgens de politie geknipt. De stem op het bandje dat de politie op de persconferentie in december liet horen, waarop de ontvoerder naar meneer Rosa bij de receptie van het Okurahotel vraagt, lijkt volgens de politie op de stem van de hoofdverdachte.

Niet overtuigd

Hoofdinspecteur Muntingh wilde gisteren nog niets zeggen over de motieven van E., hoewel geldgebrek natuurlijk een rol lijkt te spelen. „Wij hebben daarover nog geen afgerond oordeel". E. zou nooit van plan zijn geweest met het losgeld naar het buitenland te gaan. „Hij voelde zich vrij veilig". Het is de leider van het opsporingsonderzoek nog niet duidelijk, zegt hij, waarom ir. E. uiteindelijk •Heijn uitkoos als slachtoffer voor de ontvoering.

De rechter-commissaris in Haarlem heeft gisteren besloten E. voor een periode van dertig dagen in bewaring te stellen, gezien de ernst van het feit waarvan deze man wordt verdacht: moord, ontvoering en afpersing. Het openbaar ministerie is er nog altijd niet voor de volle honderd procent van overtuigd dat E. alleen heeft gehandeld. Wel staat vast dat zijn vrouw en kinderen er niets mee te maken hadden. De gezinsleden zijn de afgelopen dagen vrijgelaten, nadat hun opvang (onderduik) was geregeld, aldus mr. Bot. Hij kondigde aan dat de voorlichting over de zaakHeijn' de kome.nde periode zal worden „gematigd". Sinds donderdag bekend werd dat Gerrit Jan Heijn begraven heeft gelegen in een bos van de stichting het Geldersch Landschap in Doorwerth, gemeente Renkum, trekt deze plek drommen belangstellenden. Volgens een boswachter van het Gelders Landschap lopen tot "s avonds laat honderden dagjesmensen door het bos, op zoek naar de exacte begraafplaats. Tientallen bossen bloemen liggen op die plek.

De familie vari de hoofdverdachte in de ontvoeringszaak-Heijn is „geschokt en verbijsterd" door wat er gebeurd is. „Het kost grote moeite om die gebeurtenissen te verwerken. Alle woorden schieten te kort om het leed, zeker ook dat van de familie Heijn. te beschrijven". Mr. J. van der Leij, de advocaat van de familie van de hoofdverdachte, heeft dit gisteren via een verklaring laten weten. Niemand van de familie heeft volgens deze verklaring ook maar iets geweten van wat de verdachte heeft gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Ferdie E. bereidde ontvoering gedurende een jaar voor

Bekijk de hele uitgave van maandag 11 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken