Bekijk het origineel

Akkoord begroet als steun Oost-Westrelatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Akkoord begroet als steun Oost-Westrelatie

Ook zorgen over resultaat rond Afghanistan

3 minuten leestijd

Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel sprak de hoop uit dat het akkoord een verdere verbetering van de betrekkingen tussen de VS en de Sowjet-Unie zal inluiden. „De Russische bezetting van Afghanistan is een ernstige belemmering geweest in de Oost-Westbetrekkingen", aldus een NAVO-verklaring.

Radio Moskou deed de terugtrekking in een enkele zin af en liet de luisteraars weten dat de „aftocht van de Sowjettroepen op 15 mei zal beginnen en binnen negen maanden moet zijn afgerond". Andere media maakten in het geheel geen melding van de terugtrekking. Zij benadrukten dat het akkoord vrede brengt in de tien jaar oude Afghaanse burgeroorlog, maar dat de Sowjet-Unie daarnaast de communistische regering-Najib zal blijven steunen.

Mensenrechtenactivist Andrej Sacharov noemde het akkoord een „enorme gebeurtenis". Volgens de Nobelprijswinnaar was de oorlog in Afghanistan een „verschrikkelijke vergissing van de Russische leiders die afschuwelijke gevolgen had voor het Afghaanse volk". Hij zei met ongeduld te wachten op 15 mei, wanneer een begin wordt gemaakt met de Russische terugtrekking.

Enkele nauw betrokken landen als Pakistan en India hebben nogal wat bedenkingen over onderdelen van de overeenkomst.

President Mohammad Zia ul-Haq van Pakistan verklaarde problemen en voortdurend oproer in Afghanistan te voorzien na de terugtrekking van de Russische troepen. De Indiase premier Rajiv Gandhi heeft ook zorgen over het akkoord. Hij verwacht dat de strijd in Afghanistan zal voortduren, omdat het verzet voorlopig de beschikking blijft houden over wapensteun uit de VS. Het zit Gandhi vooral dwars dat een deel van de wapens van de moslim-verzetsstrijders naar zijn zeggen via Pakistan de radicale Sikh-beweging in de Indiase deelstaat Punjab bereikt.

De Afghaanse koning Mohammad Zaher Shah, die in 1973 door een staatsgreep van zijn neef werd afgezet toen hij op vakantie was in Italië en daar sindsdien in ballingschap leeft, hoopt dat het akkoord leidt tot de vorming van een overgangsregering van nationale verzoening. Zo'n regering opent voor hem de mogelijkheid tot terugkeer naar zijn vaderland, omdat zijn naam al meermalen is gevallen bij de vorming van een interim-bewind.

Een aantal landen, waaronder Denemarken, Japan, Finland en Zweden, heeft zich bereid verklaard troepen te leveren voor een VN-vredesmacht die de naleving van het Afghaanse akkoord gaat controleren en afdwingen.

Hulpverlening

In de reactie van de Nederlandse regering werd de hoop uitgesproken dat het akkoord een „einde maakt aan een bezetting van acht jaar die het Afghaanse volk onmetelijk veel leed heeft bezorgd". Daaraan werd toegevoegd dat Den Haag verwacht dat „Afghanistan weer zijn plaats zal innemen als onafhankelijk en ongebonden land". De Britse regering liet weten een bedrag van 10 miljoen pond (35 miljoen gulden) op tafel te leggen voor de terugkeer en hervestiging van de Afghaanse vluchtelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Akkoord begroet als steun Oost-Westrelatie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 15 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken