Bekijk het origineel

Diplomatieke banden Riaad-Iran verbroken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Diplomatieke banden Riaad-Iran verbroken

Saoedi's zetten diplomaten het land uit

2 minuten leestijd

RIAAD - Saoedl-Arabië heeft gisteren bekendgemaakt dat het de diplomatieke betrekkingen met Iran verbreekt en dat alle Iraanse diplomaten in het land is gevraagd binnen een week te vertrekken.

Volgens de bekendmaking, die door de televisie werd uitgezonden, waren er verschillende redenen voor het verbreken van de betrekkingen. Genoemd werden de onlusten met Iraanse pelgrims in Mekka vorig jaar en de daaropvolgende bestorming van de Saoedische ambassade in Teheran.

Volgens welingelichte kringen in Washington was de Saoedische ministerraad gisteravond tot het besluit gekomen. Saoedi-Arabië steunt evenals de meeste andere Arabische landen Irak in de oorlog met Iran.

Op 31 juli vorig jaar braken in Mekka tijdens de bedevaart naar deze plaats gevechten uit waarbij 275 Iraanse pelgrims om het leven kwamen. Daarna werd de Saoedische am• WASHINGTON - De Amerikaanse zwarte dominee Jesse Jackson, heeft gisteren tegen functionarissen van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd dat Zuid-Afrika beschouwd en behandeld dient te worden als een terroristisch land omdat het de Renamo-opstandelingen steunt in hun gewapende strijd tegen de Mozambikaanse regering. bassade in Teheran door een woedende menigte bestormd. Later overleed een Saoedische diplomaat aan de verwondingen die hij daarbij had opgelopen.

Oproep

Mekka, de geboorteplaats van de profeet Mohammed, en Medina, waar de tombe van Mohammed staat, zijn de heiligste plaatsen in de islam. Beide steden liggen in het westen van Saoedi-Arabië. Na de gebeurtenissen in Mekka riepen Iraanse leiders op tot het ten val brengen van de Saoedische koning Fahd en de koninklijke familie.

Twee weken geleden verklaarde de Iraanse ayatollah Khomeini dat dit jaar 150.000 Iraanse pelgrims naar Mekka zouden gaan en daar zouden demonstreren tegen de Verenigde Staten en Israël. Saoedi-Arabië heeft zich voorgenomen het aantal pelgrims dit jaar te beperken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Diplomatieke banden Riaad-Iran verbroken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken