Bekijk het origineel

Onafhankelijken willen export olie beperken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Onafhankelijken willen export olie beperken

Landen verwachten van OPEC tegengebaar

3 minuten leestijd

WENEN — Een groep onafhankelijke olieproducerende anden heeft gisteren besloten het OPEC-kartel voor te stelen een exportbeperking van 5 procent in te voeren. Het voorstel moet gezien worden als een gebaar van steun aan liet kartel, zo heeft een Chinese functionaris bekendgemaakt.

Jiang Yun Long, lid van de leiding van het Chinese staatsoliebedrijf, gaf te kennen dat de onafhankelijke olieanden van de OPEC een tegengegaan verwachten, maar wilde daarover verder niets zeggen.

Vertegenwoordigers van China, Mexico, Egypte, Oman, Angola, Coumbia, Maleisië en Brunei voerden gisteravond overleg met een commissie bestaande uit vijf olieministers van de OPEC over de mogelijkheid van gezamenlijke maatregelen om de olieprijzen op te vijzelen.

Mexico, dat zich inmiddels heeft opgeworpen als de officieuze leider van de onafhankelijke olielanden, ijkt het voortouw te hebben genonen bij de beslissing om een exportbeperking van 5 procent voor te stelen. Het land had eerder gezegd tot ;en dergelijke beperking bereid te zijn als de overige zeven dit voorbeeld zouden volgen.

Tijdens een voorbereidende vergadering, eerder gisteren, besloten de OPEC-ministers af te wachten met wat voor voorstellen de niet-leden op de proppen zouden komen. Volgens Jiang heeft van de acht onafhankelijke olielanden alleen Maleisië nog niet besloten om zich bij de exportbeperking van 5 procent aan te sluiten. Indien alle acht een dergelijke beperking invoeren, zouden per dag omstreeks 200.000 vaten minder op de markt verschijnen.

Voordat de vijf OPEC-ministers in Wenen bijeenkwamen om de vergadering met de niet-leden voor te bereiden, wilde de Nigeriaanse olieminister en huidige OPEC-voorzitter Rilwanu Lukman niet meer kwijt dan: „We hopen op een goede en nuttige vergadering". De olieprijzen staan dit jaar opnieuw onder druk, omdat het aanbod groter is dan de vraag. Iran en enkele andere OPECleden zien in een drastische beperking van de produktie-omvang het enige middel om de prijzen weer op peil te brengen. De grootste olieproducent, Saoedi-Arabië, verzet zich daar echter tegen, mede omdat het Iran in de oorlog met Irak geen hogere olie-inkomsten gunt, zo stelde een Londense oliemarktdeskundige.

Niet versoepeld

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen zullen het Saoedische standpunt zeker niet hebben versoepeld. De Iraanse marine viel zondag namelijk een Saoedische tanker in de Perzische Golf aan. De Saoedische olieminister, Hisham Nazer, wilde bij aankomst in Wenen overigens niets zeggen over de positie die hij tijdens het overleg zal innemen.

De OPEC heeft tot het beraad met de acht niet-leden besloten, omdat het kartel zegt behoefte te hebben aan een bredere basis om de last te dragen van een produktiebeperking die moet leiden tot herstel van de richtprijs van 18 dollar per vat. De huidige prijs zit daar 2 dollar of meer onder. De niet-leden die aan het beraad meedoen, zijn goed voor een gezamertlijke dagproduktie van zo'n vier miljoen vaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Onafhankelijken willen export olie beperken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 27 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken