Bekijk het origineel

Granaria mag van rechter blijven varen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Granaria mag van rechter blijven varen

Schippersbonden vanavond in spoedvergadering

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Het Rotterdamse veevoederbedrijf Granaria mag blijven varen met zijn 24 duwbakken voor het verzorgen van eigen vervoer. Het college van beroep voor het bedrijfsleven heeft vanmorgen het bezwaarschrift van de particuliere schippersbonden daartegen verworpen.

Het college vindt dat door het eigen vervoer door Granaria de binnenvaart niet zodanige schade ondervindt dat het functioneren daarvan in gevaar komt. De directie van Granaria toonde zich zeer gelukkig met de uitspraak, maar de besturen van de schippersbonden spraken van „een zwarte dag voor de binnenvaart".

Het college van beroep heeft de lading die Granaria aan de schippersbeurs onttrekt, 560.000 ton per jaar, afgezet tegen de totale omzet in de hele binnenvaart, ruim 91 miljoen ton. Volgens het college is namelijk op de zitting van woensdag over de Granaria-zaak gebleken dat veel schippers zowel via de beurs als via de vrije internationale vaart vrachten verwerven. Daarom mag de lading die Granaria zelf gaat vervoeren niet alleen bekeken worden ten opzichte van het totaal van de vrachten die via de schippersbeurzen worden toegewezen, ongeveer 14 miljoen ton.

Volgens het college bestaat er ook geen gevaar dat de methode-Granaria (duwbakken laten voortbewegen met per gelegenheid gecharterde duwboten) navolging zal krijgen, omdat minister Smit-Kroes van verkeer en waterstaat heeft afgekondigd dat verladers voortaan wel zelf over het motorvermogen met eigen bemanning moeten beschikken. Het college erkende wel dat veel binnenschippers zich in een benarde positie bevinden, maar meende dat dat geen rede mocht zijn om de vergunning voor Granaria te vernietigen.

De vergunning voor Granaria heeft de afgelopen weken tot hevige confrontaties geleid tussen actievoerende binnenschippers en de politie. Schippers probeerden duwbakken van Granaria bezet te houden en een duwboot die voor Granaria werkte, te onderscheppen. Daarbij werd geweld en het dreigen met geweld tegen personen niet geschuwd. Bovendien zijn op de schippersbeurzen al ruim een week geen vrachten meer geaccepteerd, waardoor tal van verladers van overslagbedrijven (onder andere de Graan Elevator Maatschappij in Rotterdam) in de problemen zijn gekomen.

Vergadering

Vanavond om zeven uur zullen de schippers in Rotterdam gaan vergaderen over de situatie die is ontstaan na de uitspraak van het college van beroep. Voorzitter Van Roosmalen van de schippersbond ONS zei na afloop van de uitspraak: „De mensen zijn zo emotioneel. Als het uit de hand loopt kunnen wij daar als bestuur ook niet veel tegen doen. De schippers hebben steeds gezegd: Granaria zal nooit varen".

Granaria-directeur Wyler toonde zich tevreden met de uitspraak. Volgens hem zijn er nog steeds duwbootkapiteins die voor hem willen varen, ondanks de persoonlijke intimidaties die er de afgelopen tijd van de zijde van de actievoerende schippers zijn geweest. Hij gaat ervan uit dat begin volgende week weer een transport van Granaria kan vertrekken, desnoods met een flinke politie-escorte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

Granaria mag van rechter blijven varen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's

PDF Bekijken