Bekijk het origineel

Piloot krijgt alle lof voor spectaculaire noodlanding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Piloot krijgt alle lof voor spectaculaire noodlanding

FBI stelt onderzoek in naar vliegtuigongeluk

3 minuten leestijd

KAHULUI - De vlieger van de Boeing 737 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Aloha, die er gisteren op spectaculaire wijze in slaagde zijn door een explosie zwaar gehavende toestel aan de grond te zetten, is de held van de dag. Dankbare passagiers hadden niets dan lof voor het huzarenstuk van piloot Robert Schornstheimer.

Het toestel was met 89 passagiers en vijf bemanningsleden op weg van Hilo, op het eiland Hawaii, naar Kahului, toen zich plotseling een explosie voordeed, waardoor op 7315 meter hoogte een fiks deel van het dak werd afgerukt en een van de motoren in brand vloog. Vlieger Schornstheimer wist de Boeing niettemin 40 kilometer verderop veilig aan de grond te zetten op de luchthaven van Kahului.

Zestig van de 89 passagiers liepen verwondingen op; een van de stewardessen, Ciarabelle Lansing, werd door de kracht van de explosie, of door de wind die vrij spel had in het gehavende toestel, naar buiten gezogen en is zeer waarschijnlijk omgekomen.

Onderzoek

Later vertelden passagiers dat enkele inzittenden een andere stewardess, die op het moment van de klap door het gangpad liep, in een houdgreep hadden genomen om te voorkomen dat ook zij naar buiten zou worden geblazen. Twaalf van de gewonden moesten in het ziekenhuis worden opgenomen; twee van hen verkeren in levensgevaar en vier van hen zijn ernstig gewond.

De oorzaak van de explosie is vooralsnog een raadsel. Een woordvoerder van de FBI deelde mee dat inmiddels een onderzoek is ingesteld om te achterhalen of de knal mogelijk het gevolg van een bomexplosie was.

De klap deed zich voor in het voorste deel van het toestel, precies achter de cockpit. Alsof er een grote schaar in was gezet werd een deel van het dak -een stuk van tussen de vijf en zeven meter- vlak boven de raampjes van de cabine afgerukt. Op de plaats van de explosie zitten geen brandstoftanks of -leidingen.

Paniek

De passagiers vertelden na afloop van het ongeluk dat Schornstheimer een perfecte noodlanding had uitgevoerd. Een passagier zei dat hij het gevoel had gehad alsof hij in een Cadillac met open dak had gezeten toen het vliegtuig landde.

Andere inzittenden verklaarden onder normale omstandigheden niet zelden veel minder soepele landingen te hebben meegemaakt. „Het zag eruit als een normale landing, alleen was de hele bovenkant van het vliegtuig weg", zei een medewerker van het vliegveld.

Een van de passagiers, Alice Godwin, vertelde dat zij zich na de explosie in een zwemvest had gewurmd en haar hoofd tussen de knieën had gelegd. „Ik zong alle psalmen die ik kende", vertelde ze.

Ook andere passagiers begonnen te bidden. Door de meesten werd na afloop verteld dat er maar heel korte tijd echte paniek in het toestel had geheerst. Toen duidelijk werd dat de Boeing 'gewoon' bleef doorvliegen verden de mensen een stuk rustiger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Piloot krijgt alle lof voor spectaculaire noodlanding

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 april 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken