Bekijk het origineel

Willebrands toch geen 'tussenpaus'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Willebrands toch geen 'tussenpaus'

2 minuten leestijd

VATICAANSTAD - Even leek het er op dat de ster van kardinaal Willebrands tot adembenemende hoogte was gestegen. Hij zou benoemd zijn tot camerlengo van de Rooms-Katholieke Kerk en in die hoedanigheid het Vaticaan tijdelijk mogen besturen na de dood van de paus. De 78-jarige Willebrands zal het echter zo ver niet brengen, en dat niet vanwege zijn leeftijd.

"Willebrands krijgt op een na hoogste functie in Vaticaan", zo berichtte een landelijk ochtendblad vanmorgen. Het bericht dat gisteren de wereld in werd gestuurd bleek echter onjuist.

Willebrands, president van het secretariaat voor de eenheid der christenen, is benoemd tot camerlengo (schatbewaarder) van het college van kardinalen. Deze functie is duidelijk onderscheiden van die van camerlengo der RoomsKatholieke Kerk.

Laatstgenoemde wordt voor het leven benoemd. Hij bestuurt het Vaticaan na de dood van de ene en tot de verkiezing van de volgende paus, verzegelt de pauselijke vertrekken, is verantwoordelijk voor de begrafenis van de overleden paus en bereidt het conclaaf voor dat de nieuwe paus moet kiezen. Sinds 1985 is de Italiaanse kardinaal Sebastiano Baggio camerlengo van de Rooms-Katholieke Kerk.

De camerlengo van het college van kardinalen is verantwoordelijk voor bestuurlijke zaken van dit college. Elk jaar wordt een andere kardinaal in deze functie benoemd. Willebrands volgt de Italiaanse kardinaal Guiseppe Paupiniop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Willebrands toch geen 'tussenpaus'

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken