Bekijk het origineel

Belgen eens over nieuwe regering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Belgen eens over nieuwe regering

Vijf partijen stellen zich op achter akkoord

3 minuten leestijd

BRUSSEL - De leiders van vijf Belgische partijen hebben gisteren de laatste hand gelegd aan een regeringsakkoord. Daarmee is een eind gekomen aan een politieke impasse, die op 19 oktober begon met de val van het kabinet, toen een geschil over de kwestie-Voeren onoplosbaar bleek.

Jean-Luc Dehaene, de Vlaamse christen-democraat die ruim vier maanden over een akkoord heeft onderhandeld, zei te verwachten dat het akkoord donderdag op de partijcongressen van de vijf toekomstige coalitiepartners zou worden goedgekeurd. De partijen die nu samen in het kabinet gaan zitten zijn de Vlaamse en de Waalse socialisten en christen-democraten en de Vlaamse Volksunie.

Wilfried Martens, de aftredende premier, zal ook de nieuwe regering leiden, aldus Dehaene. „Dat is de beste garantie voor stabiliteit". Hij verwachtte dat het nieuwe kabinet binnen drie weken, zo niet eerder, beëdigd kon worden.

Bezuinigingen
meerderheid die is vereist om hervormingen in de grondwet door te voeren. Die hervormingen zijn weer nodig om een grotere regionale autonomie in Vlaanderen en Wallonië te bewerkstelligen.

De nieuwe regering zal het bezuinigingsbeleid van de vorige centrumrechtse regering voortzetten. „Het beleid van (economische) vernieuwing zal in essentie worden voortgezet", aldus de formateur. „De meest dringende problemen waar het regeringsbeleid zich op moet richten, zijn de werkgelegenheid en de begroting". België heeft een werkloosheid van 11 procent, een van de hoogste percentages in de EG, terwijl ook de belastingtarieven tot de hoogste in de EG behoren. Het begrotingstekort is 11 procent hoger dan het BNP. „In 1989 moet het begrotingstekort worden teruggebracht tot 7 procent van het BNP", aldus Dehaene.

Kwestie- Voeren

Dehaene, die onder Martens de minister van sociale zaken was, begon op 22 januari aan de formatie, nadat twee socialistische politici eerder hadden gefaald. De onderhandelingen bleven lange tijd steken op de kwestie-Voeren. Ten slotte kwam Dehaene met een ingewikkeld compromis, waarin José Happart, de socialistische, Waalse burgemeester van Voeren, moest aftreden, terwijl Voeren en andere tweetalige plaatsen langs de officiële taalgrens meer taalrechten zouden krijgen voor hun Vlaamse dan wel Waalse minderheden.

Bij de verkiezingen van 13 december kreeg de vorige regeringscoalitie slechts 110 van de 212 parlementszetels, vijf minder dan voorheen.

De nieuwe coalitie kan op 150 zetels rekenen, meer dan de twee derde

Hoewel de meesten van de ongeveer 4000 inwoners van Voeren Waals spreken, behoort de plaats officieel tot Vlaanderen. Daarom moet Happart zijn functie krachtens de wet in het Vlaams uitvoeren.

SERVICE VERKOOP IVIIDDAG IN URK
Op D.V. 4 mei in gebouw Irene

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Belgen eens over nieuwe regering

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken