Bekijk het origineel

Zonnig Israël

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zonnig Israël

3 minuten leestijd

„Zonne-energie komt bijna onbeperkt tot ons; wetenschappers en technici moeten doeltreffende methoden ontdekken om al is het maar een klein deel van deze machtige krachtbron te beheersen en gereed te maken voor de grote en veelsoortige behoeften van een veelzijdige economie".

Dit schreef Israels eerste premier, David Ben-Goerion, in 1956 in zijn dagboek. In de jaren vijftig gaf hij volledige regeringssteun aan onderzoek van zonne-energie, waarmee in de jaren dertig en veertig de Hebreeuwse Universiteit en het Technion zich al bezighielden. Israël heeft meer dan 300 zon-dagen per jaar (in de Negev zelfs 360). Zonne-energie wordt ruimschoots toegepast voor allerlei doeleinden in fabrieken, kibboetsim en particuliere woningen, en door nationale nutsbedrijven. Het land, dat arm is aan fossiele brandstoffen, richt zich op het op grotere schaal verkrijgen van elektriciteit uit zonne-energie. Het in Los Angeles en Jeruzalem gevestigde bedrijf Luz International Ltd. bouwde in 1983 in het zuiden van Californië zijn eerste grote zonnekrachtcentrale. Dit jaar maakt het bedrijf een begin met de bouw van Israels eerste grote zonnekrachtcentrale, in de havenstad Eilat, in het uiterste zuiden. Als alles goed gaat, kan tegen het jaar 2000 het gebruik van zonne-energie in Israel verdrievoudigd,zijn, aldus een deskundige van het ministerie van energie. „Door in de komende tien jaar zonne-energie te gebruiken naast andere inheemse energiebronnen, zoals olie uit leisteen en energie uit wind en water, zou Israël zijn afhankelijkheid van ingevoerde brandstof van het huidige peil van 97 procent tot 80 procent terug kunnen brengen", zo besluit David Stadtier zijn artikel waaruit we bovenstaande informatie haalde. Het is afgedrukt in het aprilnummer van het (gratis) blad "Mabat" (over cultuur, kunst en wetenschap) van de Ambassade van Israël in Den Haag. Wat wetenschap betreft zijn verder artikelen geplaatst over doorbraken in natuurwetenschappelijk onderzoek en over de winning van de enorme hoeveelheden diepgelegen fossiel grondwater onder de Negevwoestijn. Voorts zijn onder meer korte vraaggesprekken met acht Israëliërs opgenomen. Ze vertellen over ontwikkehngen in hun veertigjarige staat. Kobi Offer in Beit Jitschak is door het kunstmatig veranderen van de bloeiseizoenen in staat bloemen te exporteren op momenten dat deze in het buitenland niet verkrijgbaar zijn. De belangstelling voor archeologie is die veertig jaar sterk toegenomen en is nu een „nationale hartstocht". Archeologe Osnat MischBrandl: „Wanneer we de Bijbel bestuderen, kunnen we dat prachtig in verband brengen met de plaatsen waar het allemaal gebeurd is". „Archeologie is dè manier om mensen hun ei gen geschiedenis bij te brengen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Zonnig Israël

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken