Bekijk het origineel

Warschau pakt ook officiële bonden aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Warschau pakt ook officiële bonden aan

Washington veroordeelt politieoptreden

3 minuten leestijd

WARSCHAU — De centrale leiding van de officiële vakbonden in Polen heeft gisteren bekendgemaakt dat de rege ring „alle rechten wil opschorten die de vakbonden hebben voor de vertegenwoordiging en verdediging van de arbeiders". Deze opschorting vindt plaats in het kader van „buitengewone bevoegdheden" die de regering zich in de komende dagen wil toemeten, aldus een communiqué dat werd gepubliceerd in Warschau.

De centrale leiding van de officiële bonden, die na de ontbinding van het verboden vrije vakverbond Solidariteit werden opgericht op instigatie van de regering zelf, „eist" in deze verklaring dat de regering afziet van deze plannen.

De centrale leiding, die de afkorting OPZZ heeft, zegt in haar verklaring dat, als de regering deze stappen neemt, de vakbonden niet meer in staat zullen zijn om „de arbeiders te beschermen of te verdedigen in hun individuele en gezamenlijke problemen". Zij kunnen dan ook „niet meer 'samenwerken met de leiding van bedrijven noch met overheidsorganen en op geen enkel niveau". Ten derde kunnen zij dan „geen enkele verantwoordelijkheid meer dragen voor de uitvoering van economische hervormingen".

De OPZZ zegt te menen dat de plannen van de regering „regelrecht indruisen tegen het proces van democratisering en nationale verzoening, dat de regering juist voorstaat. Zo'n maatregel zou juist een partner (van de staat) treffen, die meer dan zeven miljoen Polen vertegenwoordigt".

Het Poolse parlement bespreekt op 11 mei de „buitengewone bevoegdheden" die de regering wil. Naar de Poolse leider, generaal' Wojciech Jaruzelski, een aantal weken geleden zei heeft de regering „buitengewone bevoegdheden" nodig „om het proces van uitvoering van economische hervormingen in Polen te versnellen".

Verrassingsactie

Volgens waarnemers heeft de Poolse regering gisteren met de politie-inval in de staalfabriek van Nowa Huta en met de voorlopige sluiting van de Lenin-werf in Gdansk geprobeerd de uitbreidende stakingsacties onder controle te krijgen. In een nachtelijke verrassingsactie werden de stakers in Nowa Huta overweldigd en de leden van het stakingscomité gearresteerd. Daarbij zouden minstens veertig stakende arbeiders gewond zijn geraakt. De Poolse oproerpolitie deed gisterochtend vroeg een inval in de staalfabriek van Nowa Huta bij Krakow. De Poolse autoriteiten verklaarden „zonder botsingen" een einde te hebben gemaakt aan de door Solidariteit geleide stakingsactie in Nowa Huta. Maar volgens medische bronnen zijn er bij de politie-inval minstens veertig gewonden gevallen. Sommigen werden bewusteloos het ziekenhuis ingebracht, één gewonde had twee gebroken benen.

Amerikaanse reactie

De directeur van de Leninwerf in Gdansk heeft vanochtend de leider van Solidariteit Lech Walesa en 3000 stakende arbeiders bevolen de werf te verlaten. Anders zouden zij worden geconfronteerd met „andere oplossingen". Leden van de rellenpolitie in gevechtstenue naderden de poorten van de bezette werf gedurende de nacht, maar trokken zich terug toen duidelijk werd dat de stakers niet zouden vertrekken.

In Gdansk gelastte de directeur van de scheepswerf, Czeslaw Tolwinski, de stakende arbeiders via luidsprekers de werf te verlaten. „Ik waarschuw jullie dat als jullie mijn bevelen verder negeren, ik gedwongen zal zijn andere oplossingen te vinden". Hij sprak van een „talrijke maar slinkende groep stakers".

Walesa zei in een vraaggesprek met westerse journalisten dat als de politie tot ontruiming overgaat hij als laatste de werf zal verlaten. Een lid van het stakingscomité zei dat .,wij ons niet als beesten laten afranselen". Hiervoor had het stakingscomité er bij de directie op aangedrongen met de stakers in onderhandelingen te treden in plaats van de werf te sluiten.

De Amerikaanse regering heeft het geweld van de Poolse politie tegen de stakers veroordeeld en er opnieuw bij Warschau op aangedrongen „onderhandelingen met alle groeperingen in de samenleving, met inbegrip van Solidariteit, te beginnen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Warschau pakt ook officiële bonden aan

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken