Bekijk het origineel

NCOV wil oude winkels herverkavelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

NCOV wil oude winkels herverkavelen

Van overheid wordt 20 miljoen verwacht

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Een groot deel van de winkelcentra die gebouwd zijn in de jaren 1960 tot 1973 is niet langer levensvatbaar. Door veroudering (zowel technisch als economisch) en verpaupering raakt „de loop eruit", zoals Veninga, voorzitter van het Nederlands Christelijk Ondernemersverbond (NCOV) het gisteren zei. Het aantal leegstaande panden zal toenemen, er ontstaat een onevenwichtige branchesamensteiling en de ondernemers zijn niet meer in staat om voldoende omzet te halen.

In de nota "Winkelcentra in Nederland" zet het NCOV uiteen hoe het probleem van de oude winkelcentra moet worden aangepakt. Van de 400 centra van 15 jaar en ouder komt ongeveer de helft voor renovatie in aanmerking, een vloeroppervlak van 800.000 vierkante meter. Een ander deel, goed voor 125.000 vierkante meter, kan slechts nog "herverkaveld" worden. Dat houdt in dat het centrum moet verdwijnen, voor de winkels sanering wacht of herplaatsing in een ander, goedlopend centrum. Vojgens de „conservatieve" raming van Veninga is er voor de gehele operatie 500 miljoen gulden nodig. Andere cijfers over hetzelfde verschijnsel geeft de universiteit van Amsterdam. Zij heeft berekend dat er in Nederland 60.000 winkels op een verkeerde plaats staan. Hiervan zullen er de komende jaren ongeveer 40.000 verdwijnen, de overige 20.000 moeten naar een meer centrale locatie worden verplaatst.

Verantwoordelijkheden

Het NCOV ziet bij de oplossing van dit probleem eigen verantwoordelijkheden voor ondernemers en locale en hogere overheden. Ondernemers moeten bereid zijn om één lijn te trekken. De locale overheden moeten bereid zijn om bij het ruimtelijke ordeningsbeleid rekening te houden met de verzorgingsfunctie en bereikbaarheid van winkelcentra. Bovendien moeten ze gelden uit de pot stads- en dorpsvernieuwing in de renovatie van winkelcentra steken. Van de rijksoverheid verwacht het NCOV een bijdrage van 20 miljoen gulden, als compensatie voor het vroegere fonds "modernisering winkelcentra".

De verminderde consumentenbelangstelling voor buurtwinkelcentra wordt veroorzaakt door de veranderde samenstelling van huishoudens en het koopgedrag. Mensen gaan tegenwoordig voor het kopen van luxe goederen naar de grotere winkelconcentraties. De buurtwinkels worden alleen nog bezocht voor het voordelig aanschaffen van de dagelijkse levensbehoeften. Ook de terugval in de consumentenbestedingen, eind jaren zeventig, heeft een rol gespeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

NCOV wil oude winkels herverkavelen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken