Bekijk het origineel

Kentering bij Westduitse liberalen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kentering bij Westduitse liberalen

FDP neemt voorzichtig afstand van christendemocratische coalitiepartners

4 minuten leestijd

BONN — Een geest van verandering waart door de gelederen van de liberalen (FDP), de kleinste partner in de Westduitse regeringscoalitie. Ontdaan door de teleurstellende uitkomst van de regionale verkiezingen in Baden-Württemberg en Sleeswijk-Holstein neemt de FDP voorzichtig afstand van de christendemocratische regeringspartners CDU en CSU.

Binnen de leiding van de partij lijkt een wisseling van de wacht aanstaande, terwijl de aanhangers van Hans-Dietrich Genscher, de populaire minister van buitenlandse zaken, openlijk avances maken in de richting van de oppositionele sociaaldemocraten.

Ontevreden FDP'ers stichtten in het afgelopen weekeinde 'oproer' tegen partijleider Martin Bangemann (53), tegen wie de kritiek luidt dat hij te nauw samenwerkt met bondskanselier Helmut Kohl (CDU). Otto Graaf Lambsdorff (61) zei in een vraaggesprek dat hij wel zin heeft de FDP te gaan leiden, terwijl vice-voorzitter Gerhart Baum er bij Bangemann op aandrong, uiterlijk eind van de maand duidelijkheid te scheppen over zijn politieke toekomstplannen.

Bangemann, die minister van economische zaken is in het kabinet van CDU, CSU en FDP, volgde in 1985 Genscher op als partijvoorzitter. Hij slaagde erin de FDP uit een dal in de populariteit onder de kiezers te halen en had Succes bij zijn streven links-liberalen en economisch-liberalen op één noemer te krijgen. Onder zijn voorzitterschap boekte de FDP bij verkiezingen voor de Bondsdag (in 1987 een winst van 2.1 procent) en bij regionale verkiezingen tot en met 1987 steeds stemmenwinst. Maar de kentering kwam dit jaar. toen de libeBONN Genscher (rechts) maakt avances in de richting van de oppositionele sociaal-democraten. Bangemann (links), zit qua populariteit onder de streep. Beide mannen behoren tot de Westduitse FDP die op zoek is naar een blauwdruk voor de toekomst. ralen in Baden-Württemberg fors aan aanhang inboetten en in Sleeswijk-Holstein zelfs uit het regionale parlement verdwenen. Veel FDP-politici stelden Bangemann ten minste voor een deel verantwoordelijk. Hij zou zich te zeer aan Kohl hebben gebonden en op deze manier de FDP deelgenoot hebben gemaakt aan de neerwaartse ontwikkeling waarmee CDU en CSU al langere tijd te maken hebben.

Al enige tijd doet het gerucht de ronde dat Bangemann uitgeblust is en dat hij er wel oren naar heeft als voorzitter van de Europese Commissie naar Brussel te gaan. Nog in 1988 valt een beslissing over de bezetting van deze post aan het hoofd van het "dagelijks bestuur" van de Europese Gemeenschap. De FDP-leider is er nooit in geslaagd als persoon populair te worden: bij alle opiniepeilingen bevindt hij zich -overigens met de bondskanselier— in de onderste regionen.

Kohls CDU en de Beierse CSU, die de 46 FDP'ers nodig hebben voor een meerderheid in de Bondsdag, zien deze ontwikkeling met lede ogen aan. Bangemann is voor hen een geschikte partner, die in eigen kring met een verwijzing naar de logica van de coalitie ook meermalen moeilijke kabinetsbesluiten geaccepteerd wist te krijgen. Zijn eventuele opvolger, de rechts-radicale- Otto Graaf Lambsdorff, gaat door voor een politicus met meer kaliber.

Come-back

Lambsdorff trad in 1984 af als minister van economische zaken, nadat de justitie hem had aangeklaagd in verband met de Flick-affaire. In 1987 werd hij vrijgesproken, maar wegens het achterhouden van belasting moest hij wel 180.000 mark nabetalen. Sindsdien werkte hij met succes aan zijn politieke come-back, eerst als fractiewoordvoerder voor economische zaken, en later als aanvoerder van hen die kritiek hadden op de "mooiweerkoers" van Bangemann tegenover Kohl.

Lambsdorff wil de FDP aan een sterker eigen profiel helpen. Politiek Bonn was zeer verrast, toen hij zei zich in de jaren "90 een andere coalitie aan de Rijn te kunnen voorstellen.

Dat was koren op de molen van de links-liberalen, die op terreinen als buitenlandse politiek, veiligheidspolitiek en justitie overeenkomsten herontdekken met de SPD. Sociaal-democraten en liberalen vormden tenslotte al een coalitie tussen 1969 en 1982, onder de kanseliers Brandt en Schmidt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Kentering bij Westduitse liberalen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken