Bekijk het origineel

Jeltsin: Gorbatsjov stelt teleur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jeltsin: Gorbatsjov stelt teleur

Voormalig partijchef van Moskou door BBC geïnterviewd

4 minuten leestijd

MOSKOU - Boris Jeltsin, voormalig partijchef van Moskou, heeft gisteren gepleit voor de vervanging van Jegor Ligatsjov, de conservatieve partij-ideoloog van het Kremlin.

In een interview met de BBC verklaarde Jeltsin, die het veld moest ruimen wegens zijn onstuimige kritiek op het tempo van de veranderingen in de Sowjet-Unie, dat de hervormingen in zijn land actiever zouden kunnen worden uitgevoerd met iemand anders aan het hoofd van het secretariaat belast met ideologische vraagstukken. Op de vraag of Ligatsjov zou moeten worden ontslagen antwoordde Jeltsin met een beslist „ja". Volgens Jeltsin moet Ligatsjov aftreden, omdat veel processen in de partij te langzaam verlopen en de partij nog steeds achterloopt, omdat de democratisering van de partijtop niet snel genoeg gaat en omdat de stijl en de werkwijze geen gelijke tred houden met de perestrojka. „...En kameraad Ligatsjov is hier de hoofdverantwoordelijke voor", aldus Jeltsin. In een ander interview met de Amerikaanse maatschappij CBS zei hij dat de hervormingspogingen van Gorbatsjov nog steeds op verzet stuiten, en dat het proces veel langzamer gaat dan men in het Kremlin had verwacht. „...Te zeggen dat alles volgens plan verloopt, is niet alleen een dwaling, het is gevaariijk om dat te zeggen", aldus de 57-jarige Jeltsin.

Teleurgesteld

De oud-partijleider van Moskou ging in het vraaggesprek ook in op zijn verwijdering uit de partijtop. Hij noemde het teleurstellend dat partijJEGOR LIGATSJOV leider Michail Gorbatsjov niet voor hem op de bres sprong, toen hij door het partijcomité van de hoofdstad werd ontslagen. „Ik ben teleurgesteld, en hij (Gorbatsjov, red) weet dat", zo zei Jeltsin, die eraan toevoegde dat hij nog steeds een actief medestander van Gorbatsjov is. „Ik heb Gorbatsjov laten weten dat ik niet tevreden ben met mijn huidige werkzaamheden", merkte hij op. Na zijn ontslag als partijchef van Moskou in november werd Jeltsin benoemd tot eerste vice-premier op het ministerie van bouw-nijverheid, met de rang van minister. Later verloor Jeltsin ook zijn positie als kandidaat-lid van het leidende Politburo en vorige week werd hij uit de Opperste Sowjet (parlement) verwijderd. Jeltsin gaf tegelijk toe dat het onrealistisch is te verwachten dat hij in de partijtop zou kunnen terugkeren. Maar hij ontkende ernstige principiële fouten te hebben gemaakt. „Misschien heb ik enkele foutjes gemaakt. Het ging echter niet om de inhoud van hetgeen ik heb gezegd, maar om het tijdstip waarop ik dat heb gedaan". De functionaris zei dat het een verkeerde inschatting was geweest om tijdens de feestelijke bijeenkomst ter ere van de zeventigste verjaardag van de Russische Revolutie zo fel uit te halen naar de Sowjetleiding. Jeltsin bevestigde dat hij bij die gelegenheid Ligatsjov heeft verweten het tempo van de hervormingen te vertragen, maar hij ontkende categorisch kritiek te hebben geuit op Raisa Gorbatsjova, zoals in het geruchtencircuit verluidde.

Officieel interview

Het interview met Jeltsin vond plaats in zijn kantoor in Moskou, en zijn antwoorden werden door een Russische tolk in het Engels vertaald. In mei had hij ook al een interview gegeven aan de Duitstalige editie van het weekblad Moscow News; hierin uitte hij ook kritiek op het tempo van de hervormingen.

Waarnemers wezen erop dat het interview tot stand is gekomen via officiële kanalen en dat de uitlatingen van Jeltsin waarschijnlijk niet onaanvaardbaar zijn voor Gorbatsjov en de progressieve vleugel in de partijtop. Zij sluiten ook niet uit dat Jeltsin op de hoogte is van vertrouwelijke informatie over een verzwakte positie van partij-ideoloog Ligatsjov.

Op 28 juni begint er een belangrijk partijcongres, waarop de partj zich moet uitspreken over de hervormingsplannen van Gorbatsjov. Geruchten doen de ronde dat Gorbatsjov en Ligatsjov steeds verder uit elkaar groeien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Jeltsin: Gorbatsjov stelt teleur

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 31 mei 1988

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken