Bekijk het origineel

Reagan en Gorbatsjov bezegelen INF-akkoord

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reagan en Gorbatsjov bezegelen INF-akkoord

Zakelijke gedeelte top afgerond

2 minuten leestijd

MOSKOU — De Amerikaanse president, Reagan, en Sowjetleider Gorbatsjov hebben vandaag het zakelijk gedeelte van hun vierde topontmoeting afgesloten met de bezegeling van het ontwapeningsakkoord voor middellange-afstandsraketten (INF-verdrag). De uitwisseling van de officiële documenten van de overeenkomst is het hoogtepunt van Reagans bezoek aan Moskou. De plechtigheid vond plaats in de luisterrijke Catherina-Zaal in het Kremlin.

Gorbatsjov en Reagan hielden hun laatste op de agenda staande gespreksronde voordat de Amerikaanse president op 2 juni zijn bezoek aan de Sowjet-Unie beëindigt. De bezegeling van het INF-akkoord betekent de eerste stap naar werkelijke wapenvermindering. Het verdrag bandt alle raketten uit voor de middellange afstand met een bereik van 500 tot 5500 kilometer.

De ceremonie rond het INF-verdrag vormt het hoogtepunt van de top, omdat een principe-akkoord over een strategisch-wapenverdrag er ondanks de bereikte vooruitgang nog niet in lijkt te zitten. In hun gezamenlijke verklaring zullen beide leiders de vooruitgang onderstrepen die bereikt is in de Russisch-Amerikaanse betrekkingen, sinds Gorbatsjov in 1985 de hoogste leider van het Kremlin werd.

Op de valreep

Het INF-verdrag, dat afgelopen week op de valreep door de Amerikaanse Senaat werd bekrachtigd, is het eerste wapenpact dat een hele categorie kernwapens opdoekt. Hoewel dat al een mooi resultaat is, bleef er hoop bestaan dat op de top ook een Start-verdrag over halvering van de intercontinentale kernbewapening zou kunnen worden afgerond. Maar de verificatieproblemen rond zo'n verdrag en de Russische bezwaren tegen het Amerikaanse SDI bleken toch te groot. Beide leiders hebben de Start-onderhandelaars wel gemaand al het mogelijke te doen om een verdrag nog tijdens de ambtstermijn van Reagan rond te krijgen. Als dat het geval is, zit er voor januari, wanneer Reagan uit het Witte Huis vertrekt, mogelijk nog een vijfde top in om het Start-pact te bezegelen.

De bij de Start-onderhandelingen geboekte vooruitgang werd gisteren neergelegd in enkele secundaire verdragen over controle bij ondergrondse kernproeven, een Amerikaans voorstel ter controle van het aantal mobiele strategische raketten, dat door de Russen werd aanvaard en een compromis over de telling van kruisraketten van vliegtuigen. Over SDI, het belangrijkste struikelblok bij een verdrag, werd geen vooruitgang geboekt. Reagan blijft op het standpunt staan dat "Star Wars" geen inzet van onderhandelingen kan zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Reagan en Gorbatsjov bezegelen INF-akkoord

Bekijk de hele uitgave van woensdag 1 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken