Bekijk het origineel

Werven zetten vraagtekens bij overheidsbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Werven zetten vraagtekens bij overheidsbeleid

2 minuten leestijd

ZOETERMEER - De Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSI) zet vraagtekens bij het overheidsbeleid ten aanzien van scheepswerven. Nederlandse werven hebben, volgens hen, de hoogste produktiviteit en de laagste kostprijs van Europa, maar lopen orders mis omdat andere landen hun scheepsbouwindustrie meer subsidie geven.

Dit blijkt uit de woorden van oudFME-voorzitter ir. W. J. ter Hart, in een interview met Metalektro Profiel. Ter Hart is voorzitter van de VNSI, een vereniging die op 15 juni door een fusie van drie belangenorganisaties in de scheepsbouw —Cebosine (Centrale Bond- van Scheepsbouwmeesters in Nederland), de scheepsbouwvereniging Hoogezand en de Stichting Nederlandse Scheepsbouw Industrie (SNSI)— is ontstaan, en zich als branche-organisatie bij de FME heeft aangesloten. De VNSI vertegenwoordigt tachtig werven, die zeeschepen, baggermateriaal, binnenvaartuigen, bedrijfsvaartuigen en offshore-installaties vervaardigen.

Ter Hart vindt dat de overheid te weinig beleidsmatig regeert. „Stel dat er een integraal plan zou bestaan voor vergroting van het bruto nationaal produkt, waarin stond dat Nederland zijn scheepsbouwindustrie maar moest vergeten als economisch aandachtsgebied. Dan zou ik het daarmee oneens zijn, maar dan wist ik tenminste waar ik aan toe was. Maar dat gebeurt niet. Momenteel verkondigt de overheid de boodschap dat de werven wat geholpen moeten worden, maar tegelijkertijd houdt ze als boekhouder de hand op de knip. En dat kan natuurlijk niet. Er is op de internationale markt geen werf meer die zonder overheidssteun orders kan binnenhalen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Werven zetten vraagtekens bij overheidsbeleid

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 17 juni 1988

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken