Bekijk het origineel

Protest tegen lozingen kunstmestfabrieken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Protest tegen lozingen kunstmestfabrieken

Milieu-organisaties gaan in beroep

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Zes milieuorganisaties hebben gisterochtend actie gevoerd tegen de door minister Smit-Kroes (Verkeer en Waterstaat) verleende lozingsvergunning aan de kunstmestfabrielien DSM in Rotterdam en Windmill in Vlaardingen.

Bij Windmill in Vlaardingen reed gisterochtend een glanzende limousine voor met daarin een dubbelgangster van de minister. De nep-Neelie Smit-Kroes sloot namens de milieuorganisaties de poorten van de kunstmestf abriek, die krachtens de per 1 juli verleende vergunning nog 3,3 ton cadmiumhoudend afvalgips op de Nieuwe Waterweg mag lozen.

De gezamenlijke milieu-organisaties zullen tegen de nieiiwe lozingsvergunningen in beroep gaan bij de Raad van State. Volgens H. Muilerman van de Zuidhollandse Milieufederatie zal de Raad van State ook worden gevraagd de lozingsvergunningen te schorsen. De milieu-organisaties zijn boos op de minister omdat zij de in 1986 gedane toezeggingen dat er per 1 juli 1988 een eind moest komen aan de cadmiumlozingen, niet is nagekomen. Volgens de nieuwe vergunningen moeten DSM en Windmill de lozingen terugbrengen van respectievelijk 12 tot 3,3 ton en van 2,2 tot 1,8 ton op jaarbasis. Uiteindelijk moet de geloosde hoeveelheid cadmium in 1994 zijn teruggebracht tot 0,6 ton per bedrijf.

Niets geregeld

De milieu-organisaties wijzen er bovendien op dat in de vergunningen krachtens de Wet verontreiniging oppervlaktewateren niets geregeld is voor de radioactieve stoffen die het afvalgips bevat. Zij zullen minister Nijpels (Milieubeheer) vragen hier een eind aan te maken of de te lozen hoeveelheden aan een vergunning te binden. De lozing van radioactieve stoffen valt onder de kernenergiewet, die onder Nijpels' ministerie valt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Protest tegen lozingen kunstmestfabrieken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken