Bekijk het origineel

Jewoners Schollevaar ïisen schadevergoeding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jewoners Schollevaar ïisen schadevergoeding

Aianleg weg beïnvloedt waarde woningen"

3 minuten leestijd

CAPELLE A/D IJSSEL - Het conflict tussen bewoners de wijk Schollevaar en de gemeente Capelle over de lieg van de Oostelijke Randweg duurt onverminderd )rt. Ongeveer vijftig bewoners dreigen de gemeente met i miljoen gulden planschade als de weg er komt. De beners stellen dat de nieuwe weg het comfort, de rust en de ligheid zo beïnvloedt dat hun huizen daardoor tientallen izenden guldens minder waard worden.

)e aanleg van de weg is dit voorr begonnen. Het karwei beperkt 1 vooralsnog tot het traject tussen Evenaar in Capelle-Oostgaarde en ïermweg (Oost). )e Oostelijke Randweg houdt de jelse gemoederen al vele jaren beOmwonenden van de nieuw aan leggen weg, de buurgemeente luwerkerk aan den IJssel (over ns grondgebied de weg voor een in deel zou moeten lopen) en het k gooiden roet in de Capelse planI. De ideeën van Capelle waren meet aan gericht op een nieuwe ; die zowel het verkeer tussen de ken Oostgaarde en Schollevaar verwerken en daarnaast voor een ra aansluiting op de rijksweg A-20 zorgen. Voor het laatste gaf het k geen toestemming. Maar Capelloudt vast aan het idee en wil dit K uitvoer brengen zodra de gelegend zich voordoet. )e aanleg van de nieuwe weg ging i voorjaar van start. Voor een iwsom van 21 miljoen gulden nt er een nieuwe weg die in grote en bij de Oosterlengte in Oostirde begint en via de Ringvaart/Bermweg/Stadsdeelpark de wijk Schollevaar induikt. Vervolgens loopt de weg langs de meest oostelijke gemeenterand naar het Noorden en sluit dan op de Burgemeester van Berensteijnlaan aan. De aanleg duurt ongeveer twee jaar. De tijdsduur wordt vooral beïnvloed door de bouw van een viaduct voor het sterk dalend gebied tussen de Ringvaart, de Bermweg en het Stadsdeelpark.

Uitlatingen

Direct na de start van de aanlegactiviteiten werd Capelle overspoeld met eisen tot schadeloosstelling die per geval van 10.000 tot 60.000 gulden varieerden. P. Meijer, bewoner van een huis aan de Grafiek claimt 30.000 gulden. „Ik ben er zeker van dat mijn huis, dat ik vijf jaar geleden voor 157.000 gulden kocht, nu niet meer waard i's dan 110.000 gulden. De huizen in ons woongebied zijn nu al moeilijk verkoopbaar", aldus Meijer.

Over de'kansen tot het vergoeden van de planschade beroept Meijer zich óp uitlatingen die wethouder Meiboom (stadsontwikkeling en verkeer) namens het gemeentebestuur gedaan heeft tijdens contactavonden met de bewoners.

De wethouder matigt zich geen oordeel aan over de (goede) afloop van de kwestie voor de betrokken bewoners. Meiboom stelt echter nadrukkelijk dat hij, zoals de bewoners beweren, geen enkele toezegging gedaan heeft dat Capelle planschade zou betalen.

Geen kans

De wethouder heeft de afhandeling van de massaclaim in gang gezet door inschakeling van een onafhankelijk adviesbureau dat inmiddels al advies uitgebracht heeft. Het adviesbureau zegt dat de indieners van de claims noch op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, noch volgens artikel 1401 van het Burgerlijk Wetboek (een onrechtmatige overheidsdaad) kansen hebben. De bewoners hebben in maart al een brief gekregen waaruit de conclusies van het bureau opgemaakt kunnen worden.

Desondanks zijn de claims —Meiboom wilde de bewoners niet in de weg staan- bij de gemeente binnengestroomd en aan die stroom is, naar men zegt, nog geen einde gekomen. Meiboom wil nu de bestaande Capelse verordening voor planschade op het probleem van toepassing maken. Er wordt een schadebeoordelingscommissie ingesteld die de gemeenteraad in dit geval van advies zal dienen. En tenslotte is het de gemeenteraad die een oordeel zal moeten vellen over de miljoenenclaim rond de nieuwe Capelse Oostelijke Randweg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Jewoners Schollevaar ïisen schadevergoeding

Bekijk de hele uitgave van donderdag 14 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken