Bekijk het origineel

Behang werd van achtergrondpapiertje bevorderd tot modieuze sfeermaker*

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Behang werd van achtergrondpapiertje bevorderd tot modieuze sfeermaker*

Vandbekleding geeft de mogelijkheid voor een persoonlijke noot in 't interieur

5 minuten leestijd

Een jaar of vijftien, twintig geleden werd er alleen een nieuw, liefst o neutraal mogelijk gekleurd, behangetje gekocht als het oude echt ersleten, verschoten en vuil was. Tegenwoordig wordt wandbekleding teeds meer gezien als een aan verandering onderhevig artikel, dat venals sommige meubelstukken moet worden vervangen zodra de node anders wordt. Net als bij kleding en andere modieuze produkten s er ook bij behang een duidelijke verschuiving in kleur en dessin waar e nemen. Enige jaren geleden waren bruin, beige en groen nog popuair. Op dit moment voeren pasteltinten en grijs de boventoon.

De aankleding van wanden bepaalt oor een groot deel de sfeer in de woon^^erk-, hobby- en slaapkamers. Erg verwonderlijk is dat niet, want de muren ormen meestal de grootste vlakken in en vertrek. Door het zorgvuldig kiezen an kleur, dessin en structuur van wandekleding kan het karakter van een,kaler benadrukt of juist veranderd worlen. Een donkere kamer kan bij vooreeld veel zonniger lijken als er een vrojk gebloemd behang in frisse kleuren p de muur wordt geplakt en een deftige alon lijkt statiger door een chique texielbehangsel.

Als in een erg ruime slaapkamer het bed er wat verloren bij staat, is een hemelbed een leuke oplossing. Het maken daarvan lijkt ingevi/ikkelder dan het in werkelijkheid is. Met behang dat past bij de stof waarvan de bedgordijnen worden gemaakt, wordt het gedeelte van de wand achter het hoofdeinde van het bed beplakt. Ditzelfde behang loopt door op het plafond tot aan het voeteneind van het bed. Het resterende gedeelte van de wand achter het bed wordt net als de overige wanden beplakt met ander, bijpassend behang. Ter hoogte van het bed, aansluitend aan de baan behang, worden aan het plafond gordijn

De behangspeciaiisten wilden de keus oor de koper wat gemakkelijker maen. Daarom worden er dit jaar zogelaamde themacollecties op de markt geiracht. Zo zijn er behangboeken met i.itsluitend sport-, kinderkamer- en keuenvoorstelHngen. Door deze themacoljcties is het zoeken naar een geschikte ^wandbekleding eenvoudiger geworden. Jehangsels met diverse motieven, maar net prima bij elkaar passende of zelfs ;elijke kleurstellingen zijn bij elkaar ge;roepeerd.

Zo kan men behangsels met grote en ileine motieven, verticale en diagonale treepmotieven, bloem- en moderne lessins bij elkaar aantreffen. Het voorled van deze presentatie is dat vanuit ;én kleurstelling de gewenste motieven >ij elkaar gezocht kunnen worden.

Combinaties

Om het geheel compleet te maken, :ijn bij veel kleurstellingen bijpassende toffen, behangranden en soms vloerbelekking en vitrage leverbaar. Ook ac:essoires zoals lampekappen en bedhenelovertrekken in dezelfde kle.ursteling, horen bij de meeste collecties tot Ie mogelijkheden.

Behang gecombineerd met een bij)assende stof zorgt voor een goede deurharmonie in een kamer. Wie een jeetje handig is met naald en draad kan ^an de stof zelf gordijnen maken. Er mtstaat een nog completer geheel als de ;tof ook wordt gebruikt om dekbedoverrekken, hoeslakens, spreien en kus;enslopen te naaien. Helemaal tot in de muntjes is het als ook de stoelen met detelfde stof worden bekleed.

De functie van behangranden is veranderd. Werden ze vroeger tegen het plafond geplakt om kieren af te dekken, tegenwoordig worden zé veelal als decoratie gebruikt. rails gemonteerd. Daaraan kunnen de gordijnen worden opgehangen.

Accenten

.Ook met behangranden zijn veel decoratieve effecten te bereiken. Nog te veel heerst de mening dat een behangrand is bedoeld als afwerkingsmateriaal van de wand bij het plafond. In het verleden was dit ook zo, maar toen had deze rand een andere functie. Die tijd ligt ver achter ons. Nu moeten we een behangrand zien als decoratief materiaal.

Nadat behang op de wanden is geplakt kunnen extra accenten worden aangebracht. Hierbij kan men denken aan een poster of schilderij die op een wand een plaats moeten krijgen. Door een behangrand rond deze poster te plakken, komt deze beter tot zijn recht. Ditzelfde kan gelden voor andere accessoires zoals een gangspiegel. Het is wel belangrijk precies te bepalen waar het schilderij of de spiegel het mooiste hangt. Als de behangrand eenmaal is aangebracht, zijn plaatswisselingen niet meer mogelijk zonder een wat vreemd aandoende "loze lijst" op de muur achter te laten.

Persoonlijk

Een behangrand staat erg decoratief als deze boven de plint wordt aangebracht en doorloopt rondom de deur- en raamkozijnen. Ook hier zit echter een addertje onder het gras. Als de plinten of deur- of raamkozijnen niet helemaal haaks zijn, wordt dit door zo'n doorlopende behangrand extra benadrukt. De meeste mensen zullen dergelijke schoonheidsfoutjes juist willen verdoezelen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat die scheve kozijnen of muren juist de basis vormen voor een idee waarmee een heel persoonlijk tintje wordt gegeven aan een vertrek.

Wandbekleding is een materiaal met decoratieve mogelijkheden in alle stijlen. Zo zal de een de voorkeur geven aan één wand die op zichzelf als decoratie dient, in combinatie met bijpassende behangsels. De ander zal kiezen voor rustige wanden waarop allerlei voorwerpen goed tothun recht komen.

Momenteel valt er veel te kiezen en te combineren. Hetgeen in etalages of winkels te zien is slechts een kleine greep uit het huidige assortiment. De combinaties die de etaleur vail een behangszaak bij elkaar heeft gezocht staan ter plekke misschien mooi, maar ieder interieur vraagt om zijn eigen combinaties, aangepast aan de smaak van de bewoner. Eigen initiatief en experimenten geven soms verrassende resultaten. een eigen mgang...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Behang werd van achtergrondpapiertje bevorderd tot modieuze sfeermaker*

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 30 juli 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken