Bekijk het origineel

Broers Hunt gestraft voor hoge zilverprijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Broers Hunt gestraft voor hoge zilverprijs

Minpeco krijgt 134 miljoen dollar

2 minuten leestijd

NEW YORK — Een federaal gerechtshof heeft zaterdag de gebroeders Hunt veroordeeld tot het betalen van een schadeloosstelling van 134 miljoen dollar aan de Peruaanse staatsmijnbouwmaatschappij Minpeco. De jury achtte de Hunts en hun onderneming International Metal Investment schuldig aan het kunstmatig hoog houden van de zilverprijs in de periode 1979-1980.

De Peruaanse mijnbouwmaatschappij beschouwt zichzelf als een van de slachtoffers van de enorm hoge zilverprijzen die van september 1979 tot eind maart 1980 golden. De zilverprijs klom toen op van minder dan elf dollar naar een recordprijs van 50,35 dollar per ounce (31,1 gram). Op 27 maart dook de prijs weer naar 10,80 dollar.

Minpeco beschuldigde de zoons van de legendarische Texaanse zakenman H. L. Hunt, Nelson Bunker, William Herbert en Lamar Hunt, ervan met hun prijsopdrijvende praktijken de anti-trustwetgeving te hebben, overtreden en zich verder schuldig te hebben gemaakt aan de schending van handelswetten en de Newyorkse anti-fraudewetgeving. De jury kon het na een zes maanden durend proces aanvankelijk niet eens worden over de schadevergoeding die de gebroeders Hunt zouden moeten betalen. De rechter. Morris Lasker, stuurde de jury echter terug. Dat leidde binnen dertig minuten tot een unaniem oordeel.

De Hunts ontkenden de beschuldigingen en noemden de onervarenheid van de functionarissen van Minpeco als oorzaak' voor de stroppen die Minpeco had geleden. In april hebben zij de zaak nog willen schikken door Minpeco twintig miljoen dollar te bieden. Dit heeft Minpeco toen afgewezen, omdat de maatschappij de vergoeding te laag vond en omdat de Hunts slechts een gedeelte in contanten boden.

Er zijn nog meer processen tegen de gebroeders Hunt aangespannen. Zo worden zij door de Amerikaanse goederentermijnhandelcommissie beschuldigd van het, in/ de bovengenoemde periode aanleggen van voorraden zilver ter grootte van 3,11 miljoen kilo met alle gevolgen van dien voor de prijs. Verder worden er tegen hen twee processen gevoerd namens 17.000 beleggers. Ook alleriei individuele beleggers zijn naar de rechter gestapt.

Twee weken geleden werd het overleg tussen de vakbonden en DSM opgeschort omdat het bedrijf zelf wilde bepalen welke oudere werknemers van een uittredingsregeling gebruik zouden mogen maken. De nu overeengekomen oplossing voor het overcompleet heeft volgens Zwijnenburg de steun van alle vakorganisaties.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 augustus 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Broers Hunt gestraft voor hoge zilverprijs

Bekijk de hele uitgave van maandag 22 augustus 1988

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken