Bekijk het origineel

Banken willen af van schuld Derde Wereld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Banken willen af van schuld Derde Wereld

Belangstelling voor verstrekken van nieuwe leningen aanzienlijk gedaald

4 minuten leestijd

NEW YORK Sinds 1982 heeft de groeiende sciiuld van de Derde Wereld het internationaie bankwezen voor steeds grotere problemen gesteld. Nu de gezamenlijke schuld van de Derde-Wereldlanden het astronomische bedrag van 1,2 biljoen dollar heeft bereikt, zijn de banken van Amsterdam tot Tokio aanzienlijk minder gretig geworden met het verstrekken van nieuwe leningen aan deze landen en zoeken zij naar mogelijkheden om de lopende schulden te terug te dringen of kwijt te raken.

Na jarenlang met de schuldenaars te hebben onderhandeld over lagere rentepercentages en langere afbetalingstermijnen, doen sommige banken de lopende leningen van de hand tegen gereduceerde prijzen. Andere banken ruilen de schulden tegen investeringen in de landen die bij hen in het krijt staan. Zo worden verstrekte kredieten die niet kunnen worden terugbetaald afgeschreven of worden reserves opgebouwd als dekking voor eventuele verliezen.

Veel schuldenaars zijn jaren geleden al gestopt met het terugbetalen van de aflossing van hun leningen, zoals Mexico, Argentinië en Brazilië. Gezamenlijk hebben deze drie landen een schuld van 360 miljard dollar.

Mexico had in augustus 1982 geen geld meer om zijn schulden af te betalen en lost nu nog slechts zijn rente af. In februari 1987 schortte Brazilië zelfs de rentebetalingen voor onbepaalde tijd op; Peru heeft vanaf juli 1985 bijjna niets meer betaald aan rente en aflossing van zijn schuld van 14 miljard dollar. Geen kredieten

Het gevolg van dit alles is, dat de meeste banken minder gretig zijn geworden met het verstrekken van nieuwe leningen aan de Derde Wereld. De meeste schiildenaars in de Derde Wereld krijgen geen nieuwe kredieten meer. Deze worden alleen nog verstrekt wanneer zij nodig zijn om de rente over de lopende leningen af te lossen. Deze rente stijgt echter meer en meer en drijft de totale schuld van de Derde Wereld enorm op. Het afgelopen jaar is deze volgens de Wereldbank gestegen van 1 biljoen tot 1,2 biljoen dollar.

De banken volgen verschillende strategieën om de afbetalingscrisis het hoofd te bieden. De afgelopen jaren hebben gezamenlijke commissies van alle banken die geld aan de Derde Wereld hebben geleend, met hun schuldenaars onderhandeld over nieuwe afbetalingsregelingen.

Veel banken hebben afzonderlijk stappen ondernomen. Sommige hebben de leningen simpelweg afgeschreven en het hierdoor geleden verlies geaccepteerd. Andere hebben de achterstallige schuld tegen een gereduceerde prijs verkocht aan een andere krediteur. Een aantal banken heeft een deel van de schuld geruild tegen aandelen in bedrijven in het land dat bij hen in het krijt staat. In New York is een markt ontstaan voor de handel in schulden van Derde-Wgreldlanden. Hier kan een bank bij voorbeeld Boliviaanse schulden kopen voor 10 dollarcent per dollar.

Vooral Amerikaanse, Japanse en Britse banken worden geconfronteerd met de schuldencrisis in de Derde Wereld. Weinig problemen

De Nederiandse banken zeggen dat zij weinig problemen ondervinden van de schuldencrisis in de Derde Wereld. Volgens de cijfers van de Nederiandse Bank hadden de banken in Nederiand op 31 december 1987 een totaalbedrag van 19,3 miljard dollar aan leningen lopen in landen in Afrika, Latijns Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

Volgens de heer Viool, een woordvoerder van de Amrobank, overwegen de Nederlandse banken geen speciale maatregelen, omdat zij nauwelijks problemen hebben de schuldenaflossing. Bovendien hebben de banken die leningen hebben verstrekt aan Derde-Wereldlanden, van meet af aan reserves achter de hand gehouden, zodat zij in geval van nood geen risico lopen.

De Zwitserse banken zijn vanaf het moment dat de schuldencrisis zich aandiende, een voorzichtig beleid gaan voeren ten aanzien van de Derde Wereld. Zij proberen hun risico's zou veel mogelijk te beperken. Volgens de Zwitserse Nationale Bank hadden de Zwitsers eind 1986 in de Derde Wereld voor 20 miljard dollar aan leningen lopen, al 1,5 miljard dollar minder dan het jaar daarvoor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Banken willen af van schuld Derde Wereld

Bekijk de hele uitgave van donderdag 1 september 1988

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken