Bekijk het origineel

Aanbod van oKe is grootste sinds 1980

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aanbod van oKe is grootste sinds 1980

Prijzen op wereldmarkt dalen verder

3 minuten leestijd

PARIJS — Het aanbod van olie op de wereldmarkt, Inclusief de olie van de landen van het Oostblok, heeft in het derde kwartaal 50,6 miljoen vaten (van 159 liter) per dag bedragen, zo heeft het Internationale Energie Bureau (lEA) in haar jongste ramingen laten weten. Het aanbod Is daarmee het grootste sinds het tweede kwartaal van 1980. De prijzen van olie zijn gisteren weer verder gedaald.

Het verbruik van olie in de 24 industrielanden van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) was in het derde kwartaal van dit jaar 1 a 1,5 procent groter dan in het derde kwartaal van vorig jaar. In het gebied rond de Stille Oceaan werd als gevolg van de sterke economische groei 3 procent meer olie verbruikt, maar in NoordAmerika en Europa was het verbruik wat kleiner.

Het lEA voorziet in het vierde kwartaal een groei van het verbruik van 1,5 procent en voor heel 1988 een "^roei van ongeveer 2 procent ten opzichte van 1987. De 24 OESO-landen hadden eind september een olievoorraad van 450,7 miljoen ton en dat was nauwelijks minder dan een jaar ervoor.

Irak

Het energiebureau, een instelling van de OESO, meldt verder dat de landen van de OPEC (Organisatie van Olie Exporterende Landen) in september gemiddeld twintig miljoen vaten olie per dag hebben geproduceerd tegen 19,8 miljoen in augustus. De grote producenten binnen de OPEC produceerden de afgelopen maand even veel als in augustus.

Zo haalde Saoedi-Arabië in elk van de twee maanden gemiddeld 4,8 miljoen vaten olie per dag naar boven. Eigenlijk was Nigeria het enige OPEC-Iand dat meer produceerde. Volgens het lEA bedroeg de produktie van dat land in september 1,5 miljoen vaten per dag tegen 1,4 miljoen in augustus.

De twaalf OPEC-landen die in juni een overeenkomst ondertekenden voor een maximale produktie van 15,06 miljoen vaten per dag waren in september goed voor een produktie van ongeveer 17,4 miljoen vaten per dag. Irak, dat zich buiten die overeenkomst houdt, produceerde ongeveer 2,6 miljoen vaten per dag.

De produktie van de OPEC in het derde kwartaal kwam neer op gemiddeld 19,6 miljoen vaten per dag tegen 18,6 miljoen vaten in het tweede kwartaal en 17,5 miljoen vaten in het eerste kwartaal. De olieprijzen op de wereldmarkt liggen op het ogenblik op het laagste peil sinds ruim twee jaar. Een belangrijke oorzaak daarvan is de overproduktie van de OPEC.

Geduld verliezen

Indonesië heeft gisteren bij monde van zijn minister van olie, Ginanjar Kartasasmita, de andere OPEC-landen ervoor gewaarschuwd dat het zijn geduld begint de verliezen nu er nog steeds meer olie wordt geproduceerd dan is overeengekomen. De minister wenst dat er een spoedconferentie van de ministers van olie van de OPEC wordt belegd, maar vindt wel dat zo'n conferentie zorgvuldig moet worden voorbereid door het prijscomité en het strategische comité van de olieorganisatie. Deze twee comités komen binnenkort bij elkaar, maar waar en wanneer is nog niet bekend.

De olieprijzen zijn gisteren op de wereldmarkt verder gedaald. De prijsdaling wordt veroorzaakt door de vrees dat de markt door olie overspoeld dreigt te raken. De gisteren gepubliceerde cijfers van het lEA inzake de olieproduktie van de nietcommunistische wereld in het derde kwartaal bevestigden deze vrees. Intussen heeft ook Noorwegen aangekondigd zich niet langer gebonden te zullen achten aan de produktiebeperking, als de OPEC zijn leden niet tot discipline kan dwingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 oktober 1988

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

Aanbod van oKe is grootste sinds 1980

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 oktober 1988

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken