Bekijk het origineel

„Bestaan bejaarden wordt kil en schraal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Bestaan bejaarden wordt kil en schraal"

Positie van ouderen is wankel geworden

4 minuten leestijd

ROTTERDAM — „Wanneer men in de komende jaren de financiële grond onder de voeten van ouderen niet wezenlijlc veriiardt, wordt tiet minimaal bestaan op leeftijd kil en schraal. Heel anders dan de rustige levensavond die ooit werd gegarandeerd". Zo luidt de slotconclusie van een onderzoek van de Gemeentelijke Sociale Dienst (GSD) in Rotterdam naar de financiële positie van bejaarden in de Maasstad. Het rapport is vandaag aangeboden aan wethouder Henderson van sociale zaken.

De resultaten van het onderzoek van de GSD laten zien dat de positie van ouderen, zeker van degenen die een inkomen op minimum-niveau hebben, „wankel" is geworden. Als gevolg van de bezuinigingen op de sociale uitkeringen is het vrij besteedbaar inkomen van bejaarden die alleen van de aow moeten rondkomen de afgelopen jaren gestaag afgenomen. Het gaat daarbij om ongeveer de helft van de bejaarden. De overigen hebben meestal een klein pensioentje. Slechts 3 procent van de bejaarden heeft een inkomen van modaal of hoger.

Vooral alleenstaande, zelfstandig wonende bejaarden verkeren vaak in armoedige omstandigheden. Van de alleenstaande bejaarden met een inkomen op minimum-niveau geeft ruim een derde meer dan de helft van zijn inkomen uit aan woonlasten en andere onontkoombare kosten.

Bosje bloemen

Bejaarden nemen nog wel deel aan het maatschappelijk verkeer, maar om redenen van geldgebrek is er tevens sprake van een „verdunning" vang en schraal van inhoud, aldus een conclusie uit het onderzoek.

Eigen boontjes
van de communicatie en participatie, aldus het GSD-onderzoek. Zo bezuinigen bejaarden uit geldgebrek op het bezoeken van kinderen en andere familie. Een op de vijf bejaarden heeft zelfs moeten afstappen van de gewoonte bij dergelijke bezoeken een bosje bloemen of iets lekkers bij de thee mee te nemen.

Kranten en abonnementen zijn de deur uit gegaan in een kwart van de bejaarde huishoudens, bijna een derde heeft bespaard op de jaarlijkse vakantie en bejaarden laten zich liever bellen dan dat ze zelf opbellen. Vervanging of reparatie van duurzame consumptiegoederen is er dikwijls niet meer bij. In 25 procent van de bejaarde huishoudens troffen de onderzoekers van de GSD kapotte stofzuigers, koelkasten, bankstellen en dergelijke aan.

In Rotterdam wonen ongeveer 100.000 bejaarden, van wie bijna 90.000 zelfstandig wonen. In de groep bejaarden die op het sociaal minimum zitten, is 70 procent alleenstaand. Het gaat daarbij vooral om vrouwen. Het sociale leven van deze bejaarden is vaak beperkt van om

De gedachte dat hulpbehoevende bejaarden veelal worden opgevangen door hun kinderen blijkt in de praktijk niet te kloppen. Een op de vijf bejaarden heeft nooit kinderen gehad en in ongeveer 30 procent van de gevallen laten de kinderen zich vrijwel nooit bij hun bejaarde ouders zien. Slechts de helft van de bejaarden krijgt regelmatig kinderen op bezoek.

In tijden van nood zijn bejaarden vrijwel uitsluitend aangewezen op hun kinderen, de gezinsverzorgster en de werkster voorzover het gaat om bejaarden met een wat hoger inkomen. „Andere relaties laten zich niet of nauwelijks zien", aldus de onderzoekers, die daaruit concluderen dat bejaarde Rotterdammers voor het grootste deel hun eigen boontjes moeten doppen en maar zeer mondjesmaat steun ondervinden van het informele en professionele deel van „de zorgzame samenleving".

Ongeveer 83 procent van de alleenstaande bejaarden die zich op het sociaal minimum bevinden, moet rondkomen van een bedrag van 1200 gulden per maand. Daarin is ook begrepen het vakantiegeld en de eenmalige uitkering die in het onderzoeksjaar betaald werd. De woonlasten zijn de afgelopen 15 jaar voor bejaarden flink gestegen, terwijl de koopkracht achteruit is gegaan als gevolg van „bevroren" uitkeringen. Het gevolg is dan ook dat er voor andere zaken in het huishouden minder te besteden overblijft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 oktober 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

„Bestaan bejaarden wordt kil en schraal

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 oktober 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken