Bekijk het origineel

„137 overlevenden bij ramp Filippijns schip

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„137 overlevenden bij ramp Filippijns schip"

Rederij gewaagt ook van 144 geredden

3 minuten leestijd

MANILA - Reddingswerkers hebben tot dusverre minstens 137 overlevenden opgespoord van de ramp met het Filippijnse passagiersschip Dona Marilyn, dat maandag met meer dan vijfhonderd mensen aan boord verging in de tyfoon Ruby, zo heeft de rederij vanmorgen bekendgemaakt.

Carlos Go, 'directeur van rederij Sulpicio, meldde vanuit Cebu dat in totaal 137 overlevenden zijn gevonden. Tevens zijn, volgens hem, de lijken van 26 slachtoffers geborgen. In Manila meldde Sulpicio-medewerkster Vida Bawagan echter dat 144 mensen de ramp blijken te hebben overleefd, onder wie vier bemanningsleden, en dat het dodental tot dusverre 27 bedraagt. Eerder waren eveneens tegenstrijdige cijfers bekendgemaakt.

Go zei dat 120 overlevenden vandaag werden gevonden op het eiland Almagro, vlakbij de plek waar de Dona Marilyn is gezonken. Zij waren op het eiland aangespoeld. De overige overlevenden waren maandag en gisteren al gelokaliseerd.

Aquino eist onderzoek

Volgens de kustwacht zonk de 2845 ton metende Dona Marilyn maandag in de Visayas zee, ongeveer 460 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Manila. Het schip was met 451 passagiers en 60 bemanningsleden onderweg van Manila naar de stad Tacloban op het eiland Leyte toen het maandag in het hart van de tyfoon Ruby verzeild raakte en een noodsignaal uitzond.

Aanvankelijk meldde rederij Sulpicio dat een ander schip had gezien dat de Dona Marilyn veilig voor anker was gegaan. Maar toen een reddingsschip de Dona Marilyn nergens kon vinden moest aangenomen worden dat het schip vergaan was.

Het zoeken naar overlevenden moest gisteravond worden gestaakt als gevolg van de duisternis en het slechte weer. Vanmorgen werd de reddingsoperatie hervat door schepen van Sulpicio, schepen van particulieren en drie legerhelikopters. Artsen en kikvorsmannen kwamen de reddingswerkers helpen.

President Corazon Aquino zei vandaag tegen verslaggevers dat zij een onderzoek naar de toedracht van de ramp heeft gelast. De president wil in ieder geval antwoord hebben op de vraag waarom het schip in het noodweer is uitgevaren.

De tyfoon Ruby heeft maandag en gisteren op het land zeker aan Jionderd mensen het leven gekost. Honderden mensen worden vermist en volgens het Filippijnse ministerie van sociale zaken zijn minstens 110.000 mensen dakloos geraakt. In totaal zijn zeker 400.000 mensen uit hun huizen verdreven. De storm verplaatste zich gisteren naar de Zuidchinese Zee.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 oktober 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

„137 overlevenden bij ramp Filippijns schip

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 oktober 1988

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken