Bekijk het origineel

Herzog bepleit nieuwe coalitie Sjamir-Peres

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Herzog bepleit nieuwe coalitie Sjamir-Peres

Palestijn steekt Israëlische soldaat dood

4 minuten leestijd

JERUZALEM - De Israëlische president, Chaim Herzog, heeft gisteren de twee grootste partijen in het land opgeroepen een voorlopige regering van nationale eenheid te vormen. Dit om het kiessysteem te hervormen, dat de kleine religieuze partijen vaak op de balans van de macht plaatst. Maar het voorstel van Herzog, een bekend voorstander van wijziging van het evenredige kiessysteem, werd direct door partijvertegenwoordigers niet realistisch genoemd.

Binnen het rechtse Likoed-blok ontstond voorts ernstig verschil van mening over het aanbod de post van onderminister van defensie toe te kennen aan de leider van een reUgieuze spHnterpartij, die voorstander is van de uitwijzing van de Palestijnse bevolking uit de „gebieden". Dit meldde de Israëlische radio.

Reeds kort nadat president Herzog gisteren zijn voorstel deed voor voorlopige voortzetting van de huidige "grote coalitie" met als opdracht het kiessysteem te wijzigen, noemden functionarissen van zowel het rechtse Likoed-blok als van de centrum-linkse Arbeiderspartij dit onrealistisch. Zij deelden mee dat de inspanningen worden voortgezet om een coalitie op smallere basis te vormen. „Dè persoon" Krachtens de wet dient de Israëlische president de kandidaat met de breedste steun in het parlement voor te dragen als formateur van een nieuwe regering. Herzog spreekt deze week alle partijen voor hij een besluit neemt. Volgens Likoed-lid Ronnie Milo is partijleider en demissionair premier Jitschak Sjamir dè aangewezen persoon. „Wij zijn zeker optimistisch dat, als de president op korte termijn Shamir opdraagt een regering te vormen, hij spoedig... een stabiele regering zal hebben die het land zal leiden", zei hij.

De leider van de delegatie van de Arbeiderspartij, Uzi Baram, beval partijleider en demissionair minister van buitenlandse zaken Sjimon Peres aan als formateur. „Wij hebben de president gezegd dat Sjimon Peres een groter blok van afgevaardigden in de Knesset leidt dan Sjamir". De Arbeiderspartij en kleine linkse partijen behaalden bij de verkiezingen op 1 november 49 van de 120 zetels. De Likoed en rechtse partijen beschikken over 47 zetels in het parlement. Maar zij zouden een kabinet kunnen vormen met steun van de nationalistische religieuze partijen, die 18 zetels behaalden en de, volgens sommigen onevenredig grote, macht hebben de balans naar een van beide zijden te laten doorslaan.

De uiterst orthodoxe partijen verklaarden nog geen keuze te hebben gemaakt en verzochten gisteren de president hun bijeenkomst voor drie dagen uit te stellen.

Militair doodgestoken

Op een collectieve boerderij in Israël heeft een 21-jarige Palestijnse dagloner, die ontevreden was over het niet uitbetalen van achterstallig loon, in dolle woede een Israëlische soldaat doodgestoken. Volgens een ooggetuige is de Palestijn daarna doodgeschoten door een Israëlische reservist, die op de boerderij met verlof was.

Het incident deed zich voor op de coöperatieve boerderij Moshav, 42 km ten noordoosten van Jeruzalem. De Palestijn ontstak in woede toen de soldaat hem naar zijn identiteitsbewijs vroeg, en heeft hem zeker tien keer met een mes gestoken. Minister van defensie Jitschak Rabin en de opperbevelhebber van het leger, generaal Dan Shomron, hebben later een bezoek gebracht aan de boerderij.

Rabin reageerde op de verwijten van de boeren dat de veiligheid onvoldoende is met de opmerking dat er een „passend antwoord" op het incident zal volgen. Hij weigerde echter in te gaan op de suggestie van een medewerker van de boerderij dat het leger voor joodse vrijwilligers moet zorgen om de Palestijnse dagloners te vervangen.

Op de boerderij werken Palestijnen omdat er geen Israëliërs voor het werk te krijgen zijn. De leider van de boerderij, Yuval Yedidia, zei dat de sfeer tussen de joden en Palestijnen op de coöperatie „over het algemeen goed" is, maar dat sommige leden van Moshav wel eens ongerust zijn geweest.

Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft bevestigd dat in Salem, een dorpje op 5 km van Nabloes op de Westoever, het leger een 23-jarige Palestijnse vrouw heeft doodgeschoten en vier andere Palestijnen verwond. De slachtoffers namen deel aan een protestmars, waarin de opening van scholen werd geëist die door de autoriteiten zijn gesloten.

Vanaf vrijdag zullen de door Israël „bezette gebiedsdelen" voor onbepaalde tijd worden afgegrendeld. Palestijnen kunnen dan de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook niet meer in of uit en journalisten mogen de gebieden alleen bezoeken in het gezelschap van een vertegenwoordiger van het leger. Dit meldde het onafhankelijke Israëlische dagblad Ma'ariv gisteren. De maatregel loopt een dag vooruit op de bijeenkomst in Algiers van de Palestijnse Nationale Raad, het Palestijnse parlement in ballingschap.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 november 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Herzog bepleit nieuwe coalitie Sjamir-Peres

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 november 1988

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken