Bekijk het origineel

Spanje treedt toe tot WEU

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Spanje treedt toe tot WEU

1 minuut leestijd

MADRID — De Spaanse regering heeft gisteren besloten toe te treden tot de Westeuropese Unie.

De lidmaatschapsdocumenten zullen maandag door de ministers van buitenlandse zaken en defensie, Francisco Fernandez Ordonez en Narcis Serra, op het hoofdkwartier van de WEU in Londen worden ondertekend.

De parlementen van de WEU-landen en die van Spanje moeten de Spaanse toetreding goedkeuren. Verwacht wordt dat Portugal de Spaanse stap spoedig zal volgen. De WEU heeft zich erbij neergelegd dat Spanje geen kernwapens wil op zijn grondgebied, aldus Conde. Spanje aanvaardt echter op zijn beurt het defensieplatform van de WEU, waarin de afschrikking door het in stand houden van kernwapens de „essentiële component" van de westerse verdediging wordt genoemd. Ook heeft de WEU de Spaanse voorwaarde aanvaard dat toetreding geen beletsel mag zijn voor de Spaanse eis tot teruggave van Gibraltar, dat Spanje na de nederlaag in de Successie-oorlog in het Verdrag van Utrecht in 1713 aan Groot-Brittannië heeft afgestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 november 1988

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

Spanje treedt toe tot WEU

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 12 november 1988

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken